zaterdag 10 december 2016

Veelbelovend Utrecht


Utrecht staat bol van de cultuur en vormt dan ook een prima voedingsbodem voor ontluikend muzikaal talent. Drie veelbelovende Utrechtse bands over het afgelopen jaar en het komend jaar.

Eins, Zwei Orchestra


Eins, Zwei Orchestra is een politiek geëngageerde shoegaze-band, die galmende gitaren combineert met gruizige synths en dromerige melodieën. De frontman is Stefan van Maurik. 

Aparte bandnaam …
"Onze eerste plaat ging over Friedensreich Hunderdwasser, een Oostenrijkse kunstenaar/milieuactivist/architect. Dus het 'Eins Zwei'- gedeelte leek ons wel logisch. Bovendien waren Lydia (van Maurik) en ik toen de enige bandleden. Gaandeweg kwamen er meer muzikanten bij en werden we een voltallige band."

Welk optreden van vorig jaar is je het meest bijgebleven?
"Afgelopen jaar hebben we niet gespeeld vanwege het schrijven en maken van ons nieuwe album 'Hope Sign Community'. Maar de optredens bij DWDD (al twee keer inmiddels!), 3FM, Lowlands en het Bevrijdingsfestival zullen ons altijd bij blijven."

Uit welke muziek putten jullie inspiratie?
"Alle muziek beïnvloedt ons tot op zekere hoogte, maar Pink Ployd, dEUS, Arcade Fire en Broken Social Scene zijn voor mij de favorieten."

En noem eens een paar niet-muzikale inspiratiebronnen?
"Dat kan van alles zijn, maar met name politiek, kranten, werk, familie en vrienden."

Wat onderscheidt jullie van andere bands?
"We hebben twee prachtige zangeressen haha. Nee, serieus: er zijn maar weinig bands die zich bezighouden met de actuele gebeurtenissen in de wereld. Als kunstenaar heb je de kans om belangrijke dingen aan de kaak te stellen. Wij proberen dit niet agressief of belerend te doen, maar door vragen te durven stellen."

Wat zijn jullie verwachtingen en wensen voor 2017?
"Verwachtingen en wensen liggen in de muziekindustrie mijlenver uit elkaar. Daarom is onze wens: veel spelen en zoveel mogelijk mensen prikkelen en uitdagen."


Sofie Letitre


Het debuutalbum van Sofie Letitre, 'Back Where We Come From', bestond uit stemmige, melancholisch getinte popsongs. Op de twee cd's die volgden kiest de Utrechtse zangeres voor een meer elektronisch geluid.


Vanwaar die koerswijziging?
"Ik maak muziek die ik zelf graag wil horen. En momenteel is dat deze muziek. Ik vind het interessant om elektronica te combineren met akoestische instrumenten. En technisch gezien is het een enorme uitdaging om elektronische muziek live te spelen."

Welk optreden van vorig jaar is je het meest bijgebleven?
"Bij de release show van 'Take To Heels' in De Helling viel alles op zijn plaats. Het is altijd maar de vraag of datgene wat je voor ogen hebt ook daadwerkelijk gaat lukken. De show op PITCH festival en de supportshow voor MØ in Warschau zal ik ook niet snel vergeten!"

Uit welke muziek put jij inspiratie?
"Ik hou enerzijds van dikke pop zoals Sia, MØ of Beyonce, maar ik kan ook erg genieten van de diepe elektronische muziek van Commodo, Rival Consoles en Moody Good. En dan zijn er natuurlijk de klassiekers: Björk, Radiohead en James Blake."

En noem eens een paar niet-muzikale inspiratiebronnen?
"Goeie vraag. Ik hou van de schrijver Gabriel García Márquez en vind de films van David Lynch en Steve Zissou geweldig. Maar ik denk dat het enige goeie antwoord op deze vraag is: het dagelijks leven. De muziek en teksten komen voort uit wat ik meemaak, en dat kan van alles zijn."

Wat zijn je verwachtingen en wensen voor 2017?
"Na onze tour dit najaar duiken we weer de studio in. En ik hoop dat we veel toffe shows in binnen- en buitenland mogen doen. Een grote wens is dat ik met de mensen met wie ik samenwerk nog heel lang kan blijven werken."


Coppersky


Met name in Duitsland is de gepassioneerde rock van Coppersky behoorlijk succesvol. Begin 2016 zag hun tweede album “If We’re Losing Everything” het licht.


Hoe manifesteer je jezelf als band in Utrecht?
"Er zijn genoeg mogelijkheden om live meters te maken. Wij probeerden vroeger overal te spelen: op open podia, in voorprogramma's, in cafés. Verder heb je Club 3voor12 in dB's en het ACU waar je als band vrij eenvoudig zelf optredens kunt organiseren, net als in Tivoli de Helling."

Welk optreden van vorig jaar is jullie het meest bijgebleven?
"Dat was de eerste show van de tour, in de Molotow te Hamburg. Nadat we 's middags een tattoo hadden laten zetten werden we hartelijk ontvangen bij de club. We speelden 's avonds in een propvolle 'Karatekeller', waar iedereen vooraan wilde staan om de nummers met ons mee te schreeuwen."

Uit welke muziek putten jullie inspiratie?
"We luisteren graag naar bands met een standaardbezetting als wij (gitaar, bas, drum, zang), zoals The Who, Led Zeppelin en U2. Daarnaast vinden we alles met een rock 'n roll- of punkattitude erg vet, denk aan Thin Lizzy of The Replacements. En in de bandbus zingt iedereen luidkeels mee met Bruce Springsteen, Tom Petty en de Eagles."

En noem eens een paar niet-muzikale inspiratiebronnen?
"Het is heel cliché: ons dagelijks leven. COPPERSKY bestaat uit drie broers en hun beste vriend. Onze levens zijn dus compleet met elkaar verweven. Die vriendschap is nog veel belangrijker dan de band."

Wat onderscheidt jullie van andere bands?
"Wij zijn een 'band of brothers'. Of we nou samen muziek maken of niet, dat zal nooit veranderen."

Wat zijn de verwachtingen en wensen voor 2017?
"2017 staat in het teken van een nieuw album. We zijn al begonnen met het schrijven van nieuwe muziek, wanneer we gaan opnemen is nog onduidelijk. Daarnaast hopen we op een mooi festivalseizoen, onder andere in Duitsland."

Eerder verschenen in het magazine 'Leven!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten