Straatnieuws Utrecht: "Je bewijst zo wel iets, als kleine muis."
Het was een primeur die nogal wat stof deed opwaaien: het exclusieve interview van paus Franciscus met het Utrechtse Straatnieuws. Hoofdredacteur Frank Dries: "We hebben wel een beetje geschiedenis geschreven ja."
"Het verhaal ontwikkelt zich nog steeds en ik weet niet waar het eindigt: het is een soort monster dat steeds groter wordt." Aan het woord is Frank Dries, hoofdredacteur van het Straatnieuws: "Ik wist wel dat dit een klapper zou worden. Normaal staan we achter in de rij bij het interviewen van beroemdheden, nu zijn de rollen omgedraaid. Dat verklaart ook het enorme succes: wij zijn maar een kleine muis, dus dan is het al snel groot nieuws." Voor het Straatnieuws komt de wereldwijde aandacht door het interview met de paus op een goed moment: ongeveer een jaar geleden zat de krant nog flink in de penarie vanwege het gegraai in eigen kas door de penningmeester. Dries: "Voorlopig zijn we uit de zorgen."
Douches
Elke krant wil graag een beroemdheid interviewen, maar waarom koos het Straatnieuws voor het schier onmogelijke: een vraaggesprek met de paus? Dries: "Eerdere pauzen lieten me eerlijk gezegd koud, maar bij deze heb ik een goed gevoel. Hij heeft veel affiniteit met armoede: in het Vaticaan heeft hij douches laten bouwen voor daklozen." Met de hulp van de oud-woordvoerder van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, Jan-Willem Wits, en Trouw-journalist/Vaticaankenner Stijn Fens ("onze man in Rome"), wordt het drieste plan (in het geheim, en onder codenaam 'Frans') uitgewerkt. Straatnieuwsverkoper Marc ("Hij was uiteindelijk de kalmste van ons allemaal") wordt naar voren geschoven om de vragen te stellen. En zowaar: 27 oktober, om 11.00 in de ochtend, verschijnt het viertal in Rome op de kamer van de Heilige Vader.
Een 'boost'
In het interview, dat zo'n veertig minuten duurt, vertelt de paus openhartig over zijn jeugd in Argentinië ("Ik was een voetballer met twee linkerbenen en ik droomde ervan om slager te worden") en de het ontstaan van zijn betrokkenheid voor de minder bedeelden. De kiem ligt in zijn contact met een straatarme, Siciliaanse vrouw die vroeger zijn moeder in huis hielp met allerlei klusjes. Over haar spreekt de paus met veel liefde. Het hele interview is uiteindelijk in 113 straatkranten over de hele wereld gepubliceerd, met zo'n drie miljoen lezers tot gevolg: Een enorme 'boost' voor het imago van het Straatnieuws. Dries: "Ja, je bewijst zo wel iets natuurlijk, als journalist en als krant. En we hebben ook geschiedenis geschreven."
De hoofdredacteur van het Straatnieuws heeft nog wel een tip voor de kleine, lokale, onafhankelijke media: "Onderschat jezelf niet en laat je geen Calimero-complex aanpraten. Hopelijk hebben we de 'kleintjes' in de media een beetje kunnen inspireren door ons interview met de paus."
Eerder verschenen in het Stadsblad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten