woensdag 15 maart 2006

Afscheid roemruchte Mighty Jackals in Tivoli


The Mighty Jackals stoppen ermee. Na twintig jaar zalen plat gespeeld te hebben in binnen- en buitenland, is het einde daar voor de pretfolk-formatie uit Utrecht. Morgen in Tivoli is er de laatste mogelijkheid om de jakhalzen live te bewonderen, in het voorprogramma van The Levellers.


Komende dinsdag is in Tivoli het afscheidsconcert van The Mighty Jackals. De roemruchte Utrechtse punk/rockabilly/folkformatie houdt het na twintig jaar voor gezien. Mighty Jackals-volgelingen van de eerste orde zullen na dinsdag met lichte weemoed terugdenken aan al die keren dat de formatie podia in binnen- en buitenland onveilig maakte. Zo waren er legendarische optredens op Oerol, het Bevrijdingsfestival en Folkwoods -een toonaangevend folkfestival- en stond de formatie samen op de planken met Shane Mc Gowan. 

Ander hoogtepunt was het moment dat de legendarische, onlangs overleden John Peel ‘A farmerssong’ draaide tijdens zijn show op de BBC. In Nederland besteedden de VPRO en de KRO regelmatig aandacht aan The Jackals en hun cd ‘Oompah’ werd zeer lovend ontvangen in de landelijke pers. Al met al reden genoeg voor de vraag: waarom stoppen ze The Mighty Jackals ermee?

Rene Beaart, parttime-drummer: 'De motivatie bij de meeste bandleden is weg. Ook eisen andere zaken als werk, partner en kinderen steeds meer aandacht op. Op een gegeven moment zit je alleen nog maar in de oefenruimte om bij te praten, van repeteren komt dan niet veel meer.'  Gitarist Bas Knip voegt toe: 'Als je net zo lang bestaat als de Golden Earring is het op een gegeven moment gewoon op met de creativiteit.' In die twintig jaar was het niet alleen hosanna voor The Mighty Jackals. Zo werd er eens onderling een robbertje gevochten op het podium. (Beaart: 'De zaal dacht dat het bij de show hoorde') en ook gebeurde het dat een of meerdere bandleden te dronken waren om te spelen.

Verwacht Beaart nog een incidentrijk laatste optreden morgen, in het voorprogramma van The Levellers? 'Nee hoor, het wordt vooral een gezellig feestje voor ons en voor al die mensen die jaren nauw bij ons betrokken zijn geweest. Tivoli was jaren de uitgaansplek voor de meesten van ons, dus het is extra fijn dat we hier het feestje kunnen vieren.'

Rest nog de vraag wat de bandleden na het slopoptreden gaan doen. Beaart: 'Onze zanger Roel zingt ook nog bij Utrechtse punkband Misselijk, de accordeonist zit in een klezmerband, de drummer speelt bij rockabillyband Tin Stars, de violist doet verschillende muzikale dingen en de mandoline-speler heeft voornamelijk veel dj-klussen (ook dinsdag). Wat de bassist en gitarist na dinsdag gaan doen, weet ik niet.' Knip: 'Die vraag valt pas na dinsdag te beantwoorden. Ik denk dat een aantal bandleden een nieuwe band gaan zoeken. En de rest speelt vast nog liedjes met Sinterklaas.'

Komende dinsdag dus de laatste mogelijkheid om met een biertje (of twee) binnen handbereik live te genieten van ‘The Farmer song’, ‘The legend of the singing tits’ en ‘The bright side of suicide.’ Wees erbij!

3VOOR12 Utrecht, maart 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten