maandag 16 juni 2008

Oranje


“What’s Going On van Marvin Gaye”, was het antwoord van Mathijs van Nieuwkerk in Studio Sportzomer op de vraag van Hugo Borst welk nummer uit de popgeschiedenis het best past bij dit Nederlands elftal. Prima keuze, maar bij het Nederlands elftal denk je toch eerder aan Andre Hazes en The Cats. 

Voor elke wedstrijd op het WK in 1974 draaide Rinus Michels ‘One Way Wind’ van deze vertolkers van de ‘palingsound’ in de spelersbus. Tot aan de dag van de finale tegen West-Duitsland, toen was het bandje zoek… Clockwork Orange was toentertijd de bijnaam wereldwijd van het wervelende Oranje. Nu de wereld wederom oranje kleurt na de mooie wedstrijden tegen ItaliĆ« en Frankrijk, is het wellicht tijd voor een overzicht van de beste liedjes over oranje. Een kleur die pijn doet aan de ogen, maar dit terzijde. Het intimiderend effect ervan op de tegenstander mag niet onderschat worden. 

Hieronder een elftal liedjes om in de spelersbus te draaien, bij voorkeur met luid volume; Van Basten en zijn zonen worden zo moeiteloos Europees Kampioen. Ik sluit niet uit dat het in bepaalde gevallen een sinaasappel betreft en niet (alleen) de kleur oranje, maar goed, een halve finale tegen Spanje is een mooi vooruitzicht.

R.E.M – Orange Crush
Screamin Jay Hawkins – Orange Coloured Sky
Sonic Youth – Orange Rolls, Angel’s Spits
Bill Monroe/Johnny Cash - Orange Blossom Special
Beatles and Stones – Shades Of Orange
Theme From Clockwork Orange
Guided By Voices – Orange Jacket
The Jon Spencer Blues Explosion - Orange
Zappa – Son Of Orange County
Leo Kottke – Orange Room
Yo La Tengo – Orange Song

Reserve: The Doors – Orange County Suite

Geen opmerkingen:

Een reactie posten