zondag 21 december 2008

De boom in


Ik heb niet veel met kerstliedjes. Meestal zijn het kitscherige niemendalletjes die zelfs met de Kerstdagen nauwelijks te pruimen zijn. Dat ze speciaal voor Kerst zijn geschreven zegt eigenlijk genoeg; eeuwigheidswaarde is zo al uitgesloten. 

Uitzonderingen zijn er wel: Christmas Card From a Hooker in Minneapolis van Tom Waits en Fairy Tale of New York van The Pogues zijn geslaagde voorbeelden. 

Tien jaar geleden kwam de VPRO met een aardigheidje op de proppen: de kerst-cd Zo, Dit Is Kerstmis, met een aantal kerstliedjes gespeeld door Nederlandse artiesten als Daryll-Ann, Bettie Serveert en Peter te Bos. Toegevoegde geluidsflarden van koorgezang, een knapperend haarvuurtje en flessen die worden ontkurkt maken de sfeer compleet. 

Een curieuze bijdrage is Robbie Muntz’ versie van Hij Was Maar Een Neger van Johnny Hoes. Het fraaiste liedje echter is Hang Myself From The Tree. Op deze cd gespeeld door Caesar, oorspronkelijk van The Vandals. Een anti-kerstlied eigenlijk, en daarom wel zo aardig. 

Niet dat ik zoveel tegen de Kerst heb (wel tegen het commerciële spektakel eromheen, maar welk weldenkend mens heeft dat niet?), maar enige relativering op zijn tijd is wel prettig. Bekijk en beluister een van de meest onvrolijke kerstnummers ooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten