vrijdag 18 januari 2013

cd: Mark Lotterman - Funny

"Geniet van de avondzon na een verloren dag"


Het getuigt van enig sarcasme om een onvrolijk album Funny te dopen. Donkere humor kun je Mark Lotterman wel toevertrouwen. De beginregels van het openings- en titelnummer luiden: "It's funny to see that love can surprise a man as much as death." Denk daar de aartsdonkere stem van Lotterman bij en je hebt de sfeer van dit album aardig te pakken. Het slepende 'Funny' met jankende gitaar is overigens wel een ijzersterke opening.

Donkere ballads voeren de boventoon op de derde cd van Mark Lotterman, afkomstig uit Mijnsheerenland. Treurnis en misère tieren welig en de dood is nooit ver weg. Hier en daar breekt een streepje zonlicht door en ook de liefde biedt nog enig soelaas. Qua stijl schurkt Lotterman aan tegen Nick Cave, met name in een pianoballad als 'Love Is a Mountain too High' en in het gejaagde 'November'. In 'Glad to Say I Love You' klinkt Lotterman als Bob Dylan in elektrisch versterkte hoedanigheid.

Niet alle liedjes op Funny zijn even sterk. Constante factor is Lottermans eigengereide, bitterzoete benadering van de rafelkanten van het bestaan. In 'Been Blue' danst hij een droefgeestig walsje en in 'The Shed' toont hij zijn voorliefde voor de blues. Motto van de cd lijkt te zijn: "You gotta learn to enjoy the evening sun / When it's too late to save the day" (uit: 'Evening Sun'). Al gaat er veel mis in het leven: probeer er maar het beste van te maken. En beluister daarbij gerust deze cd van Mark Lotterman.

(Eerdere publicatie op KindaMuzik)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten