vrijdag 21 april 2017

Jongens van de kust even terug in Domstad


De Zeeuwse formatie Racoon keert terug in Utrecht. Want de wieg van het grote succes van de band staat in de Domstad. "Een wereldwijde evergreen, dat zou mooi zijn."

Enigszins geroerd bekeken de vier bandleden van Racoon vorige week bij DWDD een filmpje met een terugblik op hun twintigjarige carrière. Gitarist Dennis Huige: ,,Die twintig jaar zijn echt voorbij gevlogen. Zelf sta je daar niet zo bij stil. Als je dan, onverwacht, zo'n filmpje te zien krijgt, komt dat wel even binnen ja.’’

Een twintigjarig jubileum: er zijn maar weinig popbands die dat voor elkaar krijgen. ,,Je houdt het alleen zo lang uit samen als je in het gareel blijft, en dus niet verzuipt in de verleidingen die op je pad komen. Bovendien hebben we nu allemaal een gezin en kunnen we sowieso niet meer doorhalen tot drie uur ’s nachts’’, vertelt drummer Paul Bukkens.

Superhandig
De kiem van het grote succes van Racoon ligt in Utrecht, waar drie bandleden in de jaren negentig een studentenhuis deelden in de Kanaalstraat. Voor de prille band had het zo zijn voordelen om bij elkaar in een huis te wonen. Huige: ,,Als ik naar boven liep, zat Bart (van der Weide, de zanger) al klaar met zijn gitaar op schoot.’’

In het nabijgelegen oefenhonk dB's werkte de band energiek aan zijn eerste nummers. Het onverwachte succes van het debuutalbum 'Till Monkeys Fly' betekende overigens meteen bijna het einde van Racoon. ,,We zagen elkaar teveel: in de bandbus, bij optredens en dan ook nog eens thuis. Het werd een soort snelkookpan’’, vertelt Huige. Twee bandleden verkasten naar Woerden, Huige bleef nog enige tijd in Lombok wonen.

Anticlimax
Sinds enkele jaren woont de gitarist in het Zeeuwse Goes. Bukkens is nu woonachtig in Zutphen (even checken nog). Beide muzikanten hebben goede herinneringen aan de Utrechtse periode. ,,De stad was voor ons een perfecte uitvalbasis: midden in het land wonen was erg handig voor onze optredens en we zaten vlakbij de media in Hilversum’’, vertelt Huige.

De eerste optredens van Racoon vonden plaats in kleinere zalen, zoals de voormalige Flitz en Ekko. Een mijlpaal voor de band was het debuut in Tivoli aan de Oudegracht (waar Huige toen ook werkte als barman). ,,We hadden daar zoveel mooie concerten gezien en opeens sta je er zelf ook. Dat was wel echt een ding hoor.’’ Geheel vlekkeloos verliep dat optreden overigens niet: ,,Het intro van de avond stond op tape en ik zou dat overnemen met een gitaarrif. Maar mijn gitaar stond veel te zacht en dat zorgde voor een anti- climax van hier tot Tokyo!’’ Het heeft de band er niet van weerhouden om hun eerste clip (van het nummer 'Eric's Bar') op te nemen in het oude Tivoli.

Productief
Na twintig succesvolle jaren is het de kunst om scherp te blijven. Om inspiratie op te doen voor hun nieuwe album 'Look Ahead' togen de mannen van Racoon naar de Ardennen. Bukkens: ,,Voor een dag of vijf hebben we een blokhut gehuurd, bovenop een heuvel en met een gezellig haardvuur erbij. Daar zijn we heel productief geweest.’’ Huige vult aan: ,,In de loop van de tijd verzamelen we allemaal ideeën, en in zo'n huisje gooien we die emmers leeg en zeven we er doorheen. Als iemand op een nummer aanslaat, gaan we ermee aan de slag.’’

Dat de band koos voor een ep met slechts vijf nieuwe liedjes heeft een reden: ,,De ep is de nieuwe modus van de muziekindustrie. De cd is op sterven na dood. We hebben nog veel meer materiaal liggen en dat verschijnt binnenkort. Zo kun je het beter spreiden."

Onderbuikgevoel
Wordt het schrijven van liedjes eenvoudiger na al die jaren? Huige: ,,Het is nu makkelijker en moeilijker tegelijk. Door alle ervaring weet je wel wat werkt. We kunnen in een kwartier een liedje in elkaar zetten, maar of het een goed liedje is, is een tweede.’’ De intuïtie van de bandleden is bepalend: "Een mooi nummer veroorzaakt bij ons een bepaald onderbuikgevoel en haartjes op de arm die rechtop gaan staan."

Hebben de mannen eigenlijk een verklaring voor het grote succes van de band? Huige: ,,Nee, als je dat gaat onderzoeken analyseer je het dood en sla je de plank mis. Misschien hebben we wel gewoon geluk gehad en waren we op het goede moment op de juiste plek.’’ Bukkens: ,,En onze doorbraak 'Love You More' kwam net uit op het moment dat mannen met gitaren weer hip begonnen te worden.’’

Dromen zijn er ook nog: "Succes in België of Duitsland zou mooi zijn. En een wereldwijde evergreen: dat je in een taxi in Buenos Aires een nummer van jezelf hoort."

7 april TivoliVredenburg Utrecht

Eerdere publicatie AD/UN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten