maandag 29 september 2014

Rechter verklaart hoger beroep MCU ongegrond 


Maximaal tien crossmotoren tegelijk mogen er tijdens wedstrijden op woensdagavond de baan op bij de Motocrossvereniging Utrecht, zo verklaarde de Raad van State op 10 september j.l.


Vreemd
De motorclub uit Zuilen was in hoger beroep gegaan tegen een aanscherping van een eerdere vergunning die enige ruimte liet voor eigen interpretatie. Herman Reynders van de MCU: "Natuurlijk vinden we dit jammer, maar we accepteren de uitspraak van de rechter. Wel is het vreemd dat er tijdens zondagse wedstrijden wel twintig motoren de baan op mogen." Milieugroep Zuilen is blij met de beslissing; door de vele nieuwbouw in de omgeving neemt het aantal klachten over het geronk van de crossmotoren de laatste tijd flink toe.

Zienswijze
Milieugroep Zuilen maakt zich wel zorgen om een vergunning die de motorclub eerder dit jaar aanvroeg om -met name in het weekend- meer uren te crossen dan nu is toegestaan. De milieugroep voorziet, ondersteund door akoestisch onderzoek, alsnog een forse vermeerdering van de geluidsoverlast voor omwonenden en adviseert de gemeente de vergunning niet toe te kennen. Lokke Rang van Milieugroep Zuilen: "We hebben de 'zienswijze' ingediend dat een toename van het aantal crossuren de geluidshinder doet toenemen. Ons standpunt gaat de hutspot in met een aantal andere en uiteindelijk rolt daar een beslissing uit."

Valt mee
Herman Reynders van de MCU verwijt Milieugroep Zuilen stemmingmakerij. Volgens hem zijn buurtbewoners pas gaan klagen toen de milieugroep actief werd, enkele jaren geleden. Ook valt het volgens hem wel mee met de geluidsoverlast van zijn club: "Afgelopen zomer interviewde RTV Utrecht tijdens een wedstrijd een bewoonster in Zuilen. Ze verklaarde dat ze deuren en ramen dicht hield voor de herrie. Toen we later aan de journalist vroegen of hij ons gehoord had, antwoordde hij: nee."

Vogels
Het geluid van de crossmotoren is niet storender dan dat van een passerende auto, scooter of trein, zo beaamt Reynders: "Die zou je dan ook allemaal moeten weren." Lokke Rang van Milieugroep Zuilen: "Het continue geluid van de motoren is niet te vergelijken met een auto in de straat of een trein: die komt aan en rijdt weer weg. Op het parcours blijven ze eindeloos hun rondjes draaien." Volgens Reynders hebben mensen al snel last van geluiden: "Sommigen storen zich aan het gefluit van de vogels, of aan een haan die kraait. Geluid is geluid, toch?"

In diverse media is gemeld dat de Milieugroep Zuilen en de MCU in onmin met elkaar zouden leven en niet met elkaar willen praten. "Onzin," volgens Lokke Rang, "volgende week gaan we met de motorclub om de tafel zitten en koffie drinken. Er is ook geen sprake van een lastercampagne van onze kant."

 Eerdere publicatie in Stadsblad Utrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten