maandag 9 februari 2015

Spreeuwenzwermen in een artistiek filmpje  


Het is geen onbekend fenomeen in Utrecht: de zwermen spreeuwen die het luchtruim boven de stad inkleuren. Natuurdocumentairemaker Dick Harrewijn maakte er, samen met een aantal creatieve wijkbewoners, een minidocumentaire over: 'Safety in Numbers'.


Enkele jaren geleden konden wijkbewoners van Lunetten en Hoograven al genieten van het indrukwekkende samenspel van zwermen spreeuwen die roofvogels proberen te misleiden. In het voorjaar van 2014 streken duizenden spreeuwen op doortocht neer in Kanaleneiland. Filmmaker Dick Harrewijn aanschouwde het natuurverschijnsel tijdens een wandeling door de wijk: "Ik heb al veel mooie beelden van spreeuwenzwermen op de plank liggen, maar een kans als deze, zo dicht bij huis, kon ik niet laten lopen."

Slechtvalk
Zonder vooropgezet plan ging hij filmen, en met een min of meer afgerond verhaal stapte hij binnen bij projectbureau Eiland8: "Ik wist dat zij een project waren gestart, genaamd Picture Perfect, waarmee ze filmmakers in de wijk uitdagen om een korte film te maken." Het idee voor het maken van een filmpje over de zwermen spreeuwen was geboren, met beelden over het verzamelen en het vliegen in patronen, maar ook over het arriveren op hun slaapplek en een aanval van een slechtvalk.

Anticiperen
Hoe is Harrewijn te werk gegaan bij het maken van de beelden? "De spreeuwen kwamen elke dag naar Kanaleneiland, maar het was onvoorspelbaar waar ze precies zouden verzamelen. Ik moest dus iedere avond goed opletten, zodat ik kon anticiperen op de verzamelplek van de volgende dag." Vanaf een parkeergarage en de tiende verdieping van een flat filmde (en observeerde) hij de duizenden vogels: "Veel van de beelden die ik heb gemaakt zijn nooit gebruikt, omdat het de avond erna soms net iets mooier was. Filmen betekent voor een groot deel doorzettingsvermogen."

"Naar boven kijken"
Dat veel wijkbewoners het schouwspel is ontgaan, verbaast Harrewijn enigszins: "Dagelijks krijg ik reacties van mensen die de spreeuwen nooit gezien hebben, hoewel ze zich met tienduizenden tegelijk boven onze wijk verzamelden. Ik hoop dan ook dat ik met deze film mensen inspireer om iets vaker naar boven te kijken."

Ook wil Harrewijn laten zien dat mooie natuur niet exclusief is voor exotische landen: "Voor spectaculaire natuurbeelden hoef je de tv niet aan te zetten of naar Afrika op vakantie te gaan: Ook dichtbij is de mooiste natuur te zien. Het schouwspel van de spreeuwen die verzamelen vind ik één van de meest inspirerende dingen in de Nederlandse natuur!"

Het filmpje kun je hier bekijken.

Dick Harrewijn, die als cameraman werkt voor Vroege Vogels en betrokken was bij de met een gouden kalf bekroonde natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis, werkte tijdens dit project samen met dichter Chris Blokland, componist Joep Vermolen, audiomixer Dylan Groot, de Britse stemactrice Aisling Marks en vormgever Martijn Dolaard, allen van projectbureau Eiland8.

Eerdere publicatie in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten