dinsdag 7 februari 2017

Kunst als middel tegen onveiligheid


Het kunstenaarsduo Arno & Iris is vooral bekend geworden door hun werk voor de Rotterdamse Markthal. Voor de Utrechtse wijk Overvecht ontwierp het tweetal een bewegend lichtkunstwerk, gebaseerd op het computerspel Donkey Kong.

Vanaf komende zomer is het kunstwerk, getiteld 'The only way is up', te zien op een zijwand van een flatgebouw in Overvecht, vlakbij winkelcentrum Overkapel. "Veel mensen voelen zich onveilig in deze buurt, vooral als het winkelcentrum dichtgaat. Met bewegend licht op de muur van een flat hopen we dat gevoel te verminderen," zegt Arno Coenen van het duo Arno & Iris. Aan de hand van buurtonderzoek, uitgevoerd door studenten van de Universiteit Utrecht, ontwierp het tweetal een kunstwerk met lichtelementen die achter elkaar oplichten. De karakters of ‘spelfiguren’ zijn gebaseerd op verschillende groepen wijkbewoners.

Inmiddels heeft de gemeentelijke Commissie Welstand en Monumenten groen licht gegeven voor het project, net als de Vereniging van Eigenaren (VvE) van de betrokken appartementen. Gemeente Utrecht gaat het project financieren. "Over de kosten laat ik me niet uit, maar die vallen reuze mee. Lantaarnpalen kosten ook geld." Het gemeentelijk vooronderzoek duurde al met al zo'n twee jaar. "De raderen van de gemeente lopen nu eenmaal iets trager. Het is nog niet zo makkelijk om samen met de overheid kunst in de openbare ruimte te realiseren."De opdracht voor het kunstwerk is afkomstig van Bureau Veiligheid van Overvecht. "Het achterliggende idee was om met kunst de problemen van Overvecht te lijf te gaan," vertelt Coenen.

Het duo Arno & Iris onderscheidt zich van andere kunstenaars: "Wij werken in opdracht van producenten en dat is vrij ongewoon in de kunstwereld. Daarnaast willen we aantonen dat kunst niet alleen links hobbyisme en een wegwerpproduct is, maar ook functioneel kan zijn. Onze werken in de openbare ruimte zijn voorbeelden van relevante kunst." En de titel van het kunstproject: 'The Only Way is Up'? "Humor en de popcultuur (de formatie Yazz had eind jaren tachtig een grote hit met "The Only Way is Up", MC) spelen bij ons een belangrijke rol."

Overigens gelooft Coenen niet dat kunst de problemen in Overvecht kan oplossen."Al wordt het maar een fractie beter. Dit is het enige wat we als kunstenaars kunnen doen."

Eerder verschenen in het AD/UN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten