woensdag 22 februari 2017

Speeltuin Bankaplein: al 85 jaar het bruisend hart van Lombok


Midden in de wijk Lombok ligt een van de oudste speeltuinen van Utrecht: Speeltuin Bankaplein. Deze karakteristieke speeltuin bestaat binnenkort 85 jaar.

Gerdy de Kruijk beheert sinds enkele jaren, samen met Roos de Ridder, de speeltuin die zijn oorsprong kent in mei 1932. "Er zit een enorme geschiedenis aan vast. Ouders die hier vroeger nog gespeeld hebben, komen nu met hun kinderen. Speeltuin Bankaplein is bijna cultureel erfgoed," vertelt De Kruijk.

Wellicht zijn veel mensen niet op de hoogte van het bestaan: "Wanneer de platanen in bloei staan, is het bijna niet te zien dat hier een speeltuin is. Hij is heel natuurlijk opgenomen in de woonwijk." Dat speeltuin Bankaplein wordt omgeven door zo'n veertig statige platanen geeft er een bijzonder cachet aan. "Die bomen vormen echt een waanzinnig onderdeel van onze speeltuin. En als het hoogzomer is, is het hier in de schaduw altijd een paar graden koeler. Gezinnen komen dan met tassen vol eten en drinken naar de speeltuin. Op die dagen bruist het hier."

Diversiteit
Dat Lombok een bijzonder kleurrijke en gemĂȘleerde wijk is met vele nationaliteiten, blijkt ook de bezoekers van speeltuin Bankaplein. Zo zijn er onder andere Turkse, Surinaamse, Marokkaanse, Franse, Spaanse, Engelse en Nederlandse kinderen en ouders regelmatig te vinden. "Het is echt fijn dat er in deze buurt zo'n grote diversiteit is aan culturen. Kinderen van verschillende nationaliteiten spelen hier met elkaar en hun ouders maken onderling contact. En een oma van Mexicaanse afkomst bedacht onlangs nog om een Latijns Amerikaanse spelletjesweek als vakantieprogramma te organiseren. Echt superleuk!"
Buurtrestaurant
Kinderparticipatie is een belangrijk onderdeel van de speeltuin in Lombok. "Het zwembad en het klimfort zijn ontworpen door kinderen uit de buurt." Ook runnen elk kwartaal steeds andere kinderen een buurtrestaurantje in het gebouw bij de speeltuin. "Ze doen alles zelf: de bediening, de aankleding en de receptontwikkeling. De kinderen leren ervan en maken zo dingen voor de wijk. De vorige keer waren er zes chefs en kwamen zo'n twintig mensen eten: kinderen, ouders, opa en oma's. Het plan is om onze keuken uit te breiden voor dit mooie buurtproject. In mei starten we hiervoor een crowdfundingsproject."

Actiever
Behalve het kinderrestaurant zijn er nog andere activiteiten: een atelier waar kinderen werken met creatieve bouwmaterialen, een buitenbioscoop, workshops en ook zijn er diverse vakantiebezigheden. "We zoeken steeds naar een goede balans tussen betaalde en onbetaalde dingen." Buurtbewoners wordt gevraagd te participeren: "Mensen uit de wijk moedigen we aan om kosteloos materiaal bij ons in te leveren, zodat kinderen nieuwe uitvindingen en kunstwerken kunnen maken." Regelmatig worden lokale ondernemers opgetrommeld. "In de zomer was er een stuntmannenworkshop. Kinderen leerden er schijnvechten, met rollen over de grond en zo. Geweldig was dat."

De Kruijk beseft dat er ook problemen zijn in Lombok: "Het is hier zeker niet altijd rozengeur en maneschijn in de wijk. In het verleden zijn er ook best wel eens dingetjes gebeurd in de speeltuin. Maar de laatste jaren is het vrij rustig. We liggen nu op koers om nog 85 jaar een fijne plek te zijn voor deze buurt!"

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten