woensdag 23 december 2020

 Top 11 2020 van Nederlandse albums


1. De Kift - Hoogriet

Vertrouwde kwaliteit van dit bijzondere Zaanse muziekgezelschap, wederom variërend van vrolijk kopergeschetter tot droeve ballads. Het twaalfde album alweer. 

 

2. Broeder Dieleman - De liefde is de eerste wet

Verfijnde Zeeuwse folk over natuur, religie en het leven in zijn algemeenheid van deze eigenzinnige muzikant. In deze clip gaat hij zelf de boer op om zijn waar aan de man te brengen. 



3. VanWyck - God is in the Detour

Neder-americana van de bovenste plank. Gloedvol, bijna zalvend zingt de Amsterdamse Christine Oele in de stijl van Nathalie Merchant haar stemmige, lyrische folkliedjes. 



4. Spinvis - 7.6.9.6.

Erik de Jong greep de lockdownperiode aan om zijn nieuwe album fijn te slijpen. Het resultaat is een uitgebalanceerde verzameling popliedjes in de betere Spinvis-traditie. Speels en weemoedig tegelijk. 





5. De Niemanders - De Niemanders

De Achterhoekse songschrijvers Rocco Ostermann en Wout Kemkens bezochten TBS-klinieken in het land en met een aantal muzikale ex-deliquenten namen ze dit intrigerende, indringende album op. 




6. Jack Poels - Blauwe Vear

Op het langverwachte soloalbum van de voorman van Rowwen Hèze blijft de uitbundigheid achterwege. Daarvoor in de plaats een twaalftal mooie akoestische miniatuurtjes, veelal dichtbij zijn huis in America gesitueerd. 




7. Robin Kester - This is not a democracy

Betrekkelijk nieuwe naam in de Nederlandse pop, maar wel al met een volwassen en behoorlijk doorleefd geluid. In melodieuze, sfeervolle songs bezweert Robin Kester haar angstvisioenen.

                         


8. Lewsberg - In this house

Beetje vreemde eend in de bijt, deze rauwe Rotterdamse band die sterk leunt op het underground geluid van The Velvet Underground. Onopgesmukt en allesbehalve behaagziek, en dat is soms wel zo prettig.


9. Roosbeef - Lucky 

Roos Reebergen woonde een tijdje in de VS, maar is weer helemaal terug met een album met eigengereide songs waar ze patent op heeft. Iets meer synths deze keer, maar onmiskenbaar Roosbeef.  


10. Eefje de Visser - Bitterzoet

Door de vaderlandse pers uitgeroepen tot beste album van 2020. Daar ben ik het niet mee eens, maar Bitterzoet is wel een bijzonder knap en catchy album. En dansbaar ook, voor de liefhebbers althans.



11. Fleur - Fleur

De mannen van The Kik produceerden dit debuutalbum van deze Brabantse zangeres dat vol staat met vrolijke Franse beat en chanson in de traditie van Françoise Hardy en Jane Birkin. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten