woensdag 11 september 2013

Lessen in liedjesschrijven: "Laat jezelf zien" 


"Het loopt lekker met de aanmeldingen," liedjesschrijver en basgitariste Sophie van Eck hoor je niet klagen over de belangstelling voor haar lessen 'Songwriting' die ze vanaf september in Parnassos gaat geven. De timing kan ook nauwelijks beter, gezien de recente populariteit van tv-programma's als ''De beste singer-songwriter van Nederland". Het is niet zo uitgekiend, maar een toevallige (en prettige) samenloop van omstandigheden.

Met dat veelbesproken programma zelf, waar talentvolle en veelal jeugdige Nederlandse liedjesschrijvers -ten overstaan van een (regelmatig snotterende) jury- hun kunstjes mogen vertonen, heeft de muzikante niet zo veel: "Ik vind het wel mooi dat iedereen nu eens kan zien hoe liedjesschrijven in zijn werk gaat, maar het format spreekt me niet aan omdat er voortdurend door de liedjes heen wordt gekletst."

Bevlogen
Dat Van Eck voor de muziek heeft gekozen, is niet zo vreemd: haar vader was organist, moeder speelde viool en haar zussen volgden het conservatorium. Zelf toog ze na de middelbare school naar Liverpool om er muziek te studeren. Van Eck: "In die stad leeft de popcultuur veel meer dan hier en gaan ze serieuzer met muziek om." Ze kreeg er les van een bevlogen, gepensioneerde docent die nog zeer actief was in de muziekscene. Van Eck: "Zijn motto was: je kunt muziek heel ingewikkeld maken, maar ook eenvoudig. Hij had simpele trucjes: gebruik meer muzieknoten om spanning in je muziek te creƫren en minder noten voor minder spanning." Behalve muziekdocente is Sophie van Eck bassist en componist van de jazzy popformatie Little Tree. Collega-muzikanten voor wie ze liedjes schreef, adviseerden haar om meer te doen met songwriting.

Zoektocht
Hoe haal je de songwriter uit een muzikant? Van Eck: "Het is van belang dat de leerlingen zichzelf laten zien in hun liedjes." Een mogelijke opdracht is om een liedje te schrijven in het verlengde van muziek die je echt raakt. Dat is nog niet zo eenvoudig: "Muzikanten hebben vaak de neiging om in bepaalde patronen te blijven hangen. Voor mij is het een uitdaging om ze uit hun veilige omgeving te halen. Kies eens voor een ander akkoord of een andere harmonie. Het wordt een interessante zoektocht!" Volgens Van Eck gaat een eigen stijl aanleren gepaard met persoonlijke ontwikkeling: "De leerlingen gaan uitzoeken wat voor soort songwriter ze willen zijn en hoe ze dat kunnen bereiken. Bij dat proces hou ik me op een afstand, maar ik wil ze er wel bewust van maken." Lachend: "Maar ik wil niet te zweverig klinken hoor. Het gaat in eerste instantie gewoon om liedjes maken!"

Eerdere publicatie in het Utrechts Stadsblad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten