donderdag 5 november 2015

Het COA voert uit wat de politiek beslist


Op 10 november moeten de vijfhonderd vluchtelingen in de Jaarbeurs vertrekken, omdat de reguliere activiteiten dan weer starten. Het COA is met de gemeente nog in onderhandeling over een nieuwe (duurzame) locatie: "Onze mening doet er niet toe."


Nieuwe locatie
Er valt onder de vluchtelingen in de Jaarbeurs best wel eens een onvertogen woord: "De meeste klachten betreffen de privacy. Dat het niet ideaal is, beseffen wij ook. Maar als je uitlegt dat het een noodsituatie is, en dat we niet willen dat mensen op straat slapen, begrijpen ze het meestal wel." Aan het woord is Ali Honar, locatiemanager bij het COA in Oog in Al dat de opvang regelt van de vluchtelingen in Utrecht. De vijfhonderd die momenteel in de Jaarbeurs onderdak hebben, moeten op 10 november vertrekken. Dan worden de reguliere activiteiten weer gestart. Het is nog niet duidelijk waar ze dan terecht kunnen: de gemeente is met het COA nog in overleg over een nieuwe (en duurzame) locatie.

Kleine maten
Tal van vrijwilligers zetten zich in om de onvermijdelijke verveling bij de vluchtelingen in de Jaarbeurs zoveel mogelijk tegen te gaan. Dagelijks worden er activiteiten georganiseerd waar de tijdelijke bewoners zich voor kunnen inschrijven, bijvoorbeeld een wandeling door de stad, sporten, fietsen of samen eten. Ali Honar: "Utrecht is echt een fijne stad wat dat betreft. Wij zijn erg blij met de inzet van de vele vrijwilligers. Het COA heeft daar momenteel gewoonweg de tijd en capaciteit niet voor." Veel vluchtelingen zijn -en dat is niet verbazingwekkend- vrij haveloos bij aankomst in de stad, of arriveren zelfs op slippers, dus er is bij het Rode Kruis nog steeds een grote behoefte aan spullen, met name (winter)jassen en schoenen: "Liefst kleine maten!"

Wanklanken
Op enkele plekken in Nederland zijn er problemen geweest rondom de vluchtelingenkampen, maar in Utrecht is het betrekkelijk rustig. Ali Honar: "In de Jaarbeurs verloopt de opvang inderdaad redelijk voorspoedig. Het helpt wellicht dat we avonden organiseren waarbij we met buurtbewoners in gesprek gaan, om zo de gevoelens van onrust weg te nemen." Dat er hier en daar wanklanken te horen zijn in het land, verbaast Jeanette Scholte, communicatieadviseur bij het COA, geenszins: "Er zijn altijd voor- en tegenstanders geweest zolang we dit werk doen. Dat hoort bij de samenleving." De maatschappij heeft ook baat bij de noodopvang van vluchtelingen. Ali Honar: "Vrijwilligers betreuren het vaak als een opvang sluit, vanwege de maatschappelijke rol die ze vervullen. Ook voor de middenstand en het onderwijs is het jammer."

Behoefte
De landelijke politiek schippert tussen barmhartigheid en strengheid. Een sober asielbeleid staat momenteel centraal. Over politieke beslissingen laat Scholten zich niet uit: "De voorzieningen zijn nu ook al sober. Wij zouden wel beter willen, maar het kan niet. Het COA verzorgt de opvang en begeleiding, een slaapplek en een veilige omgeving. Wij voeren slechts uit wat uit wat de politiek besluit. Onze mening doet er niet toe." Wel is er nog steeds een grote behoefte aan vrijwilligers en opvangplekken. Ali Honar: "Er zijn nu veel alleen reizende Syriƫrs hier die hun gezin hebben achtergelaten, en later gezinshereniging aanvragen. De rest van het gezin komt nog, dus dan is er veel extra capaciteit en personeel nodig."

Eerder verschenen in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten