donderdag 13 juli 2017

Utrecht in de ban van de blaasmuziek


Van 15 t/m 23 juli staat Utrecht in het teken van de symfonische blaasmuziek. Meer dan 1500 blaasmuzikanten zullen tijdens het WASBE International Symphonic Wind Band Festival hun kunsten vertonen in TivoliVredenburg en op tal van andere locaties in de stad.


Het blaasfestival is onderdeel van de internationale WASBE Conferentie, en wordt georganiseerd door ZIMIHC in samenwerking met Wens Travel en WASBE. Voor het Utrechts publiek een mooie gelegenheid om kennis te maken met de veelzijdigheid van blaasmuziek. "Blaasmuziek is veel meer dan alleen fanfare. De orkesten die gaan optreden beschikken over een heel divers repertoire, variƫrend van klassiek tot film- en popmuziek. Er wordt allerlei soorten muziek geschreven voor blaasorkesten," vertelt Martine Spanjers van ZIMIHC, de Utrechtse organisatie die amateurkunst ondersteunt.

Het festival is opgebouwd rondom drie onderdelen: in het conservatorium zijn workshops, lezingen en masterclasses, De Grote Zaal van TivoliVredenburg vormt het decor voor optredens van een tiental gerenommeerde blaasorkesten (uit o.a. Spanje, de VS, Singapore, China en Nederland), en ZIMIHC organiseert het gratis toegankelijke nevenprogramma, waarbij de Utrechtse blaasmuziek centraal staat. Tijdens dit zogenaamde 'fringeprogramma' zijn er dagelijks lunchconcerten in de Jacobikerk of de Janskerk, en er zijn optredens op de Stadhuisbrug. Ook is er een bootparade waarbij blaasorkesten door de Utrechtse grachten varen, vanaf TivoliVredenburg naar het Ledig Erf en weer terug. Tenslotte zijn er nog optredens bij Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn en het ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht.

Speciaal voor het blaasfestival is het Utrechts WASBE2017 projectorkest opgericht, onder leiding van de Belgische dirigent Ivan Meylemans, en met de veelbelovende Nederlandse saxofonist Femke IJlstra als solist. Dit gelegenheidsorkest, samengesteld uit veertien muziekkorpsen afkomstig uit Utrecht en regio, gaat een week lang repeteren in het ZIMIHC theater Zuilen. De repetities worden afgesloten met twee concerten: op de Stadhuisbrug en in de Jacobikerk. "Daar kijk ik erg naar uit, omdat het projectorkest ontstaan is uit het netwerk Utrecht blaast, een initiatief van ZIMIHC. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat klinken als allemaal mensen uit Utrecht samen muziek gaan maken," vertelt Martine Spanjers. Tinus Coppers speelt de tenortuba in het WASBE projectorkest. "Dat wordt heel bijzonder ja: het is toch een soort van presentatie van de Utrechtse blaasmuziek aan de gemeenschap."

Met het Utrechts harmonieorkest De Bazuin speelt Coppers ook mee op de botenparade. "Dat wordt vast een belevenis: vanaf de boot heb je veel contact met, en krijg je volop aandacht van mensen die aan de werf zitten te borrelen en te dineren." Met de akoestiek op een boot is volgens Coppers ook niks mis: "Het geluid van de blazers blijft mooi hangen tussen de hoge wanden van de bebouwing." Wat betreft het repertoire van De Bazuin tijdens de bootparade geeft hij alvast een tipje van de sluier: "We spelen in ieder geval 'Utereg m'n stadsie' en 'Radar Love' van de Golden Earring."

Met De Bazuin treedt Coppers ook op bij de Stadhuisbrug. "Daar spelen we voornamelijk filmmuziek, zoals Jurassic Parc en een medley van disneythema's, zoals The Lion King." Met name het toegankelijke karaker van het blaasfestival spreekt hem erg aan: "Het is leuk om een niet zo deskundig publiek, dat niet is ingevoerd in de fanfaremuziek, met muziek te confronteren waarvan ze denken: oh, kan dat ook met blaasmuziek!"

Het WASBE International Symphonic Wind Band Festival is onderdeel van Utrecht Blaast, het programma waarmee ZIMIHC de stad Utrecht de komende jaren in het teken van de blaasmuziek zet. Martine Spanjers: "Wij willen een meerjarig programma in Utrecht neerzetten op het gebied van blaasmuziek. Dit is een mooie stap. Onze eerste grote activiteit was een fringe programma tijdens het Europees Harmonie Kampioenschap ECWO in mei 2016. En in 2018 organiseren we in Utrecht het Europees Brassbandkampioenschap."

Kijk voor het hele programma op www.wasbe2017.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten