maandag 25 februari 2013

Cd: Sofie LeTitre - Back where we come from

Veranderlijk muzikaal palet


Back where we come from
is het debuut van de Nederlandse zangeres Sofie Letitre. Met haar vorige band Le Titre had ze een bescheiden hit met het lichtjes aan Radiohead refererende 'Sharp Silence'. Samen met gitarist en producer Ferdy van Singel, die ook deel uitmaakte van Le Titre, nam ze in een antikraakpand in het oosten van het land een gevarieerde en zorgvuldig geconstrueerde debuut-cd op. Met veel aandacht voor detail.

"Laverend tussen bombastisch cynisme en oprechte breekbare melancholie", zo meldt de bio. En inderdaad is het muzikale palet op dit album nogal veranderlijk: van het ingetogen 'Days Seem Longer Than Before' en de huppelende pop in 'Devotion' tot de weerbarstige blues van 'Way Out'. Maar het is toch de melancholie die de overhand heeft. Melancholie met een donkere ondertoon, zoals in het dramatisch sterke 'Feel Low'.

Letitre beschikt over een omfloerste stem met een scherp randje die nogal eens aan Cat Power doet denken. Dat die stem ook de hoogte in kan, bewijst ze in 'Remember', een fijngevoelige cover van de Canadese dj/producer Deadmau5. De instrumentatie op Back Where We Come From – met onder andere piano en blazers – is prima verzorgd en bij vlagen verrassend: in 'Intermezzo' geeft een fanfare een heel eigen interpretatie van U2's 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'. Voor het claustrofobische einde van dit instrumentale nummer zou Thom Yorke zich allerminst schamen. Sofie Letitre beëindigt dit album fluisterend, maar haar stem is gehoord.

Eerder publicatie op KindaMuzik


Geen opmerkingen:

Een reactie posten