donderdag 21 maart 2013

cd: My Blue Van - As Colours Change

Messcherp debuut van My Blue Van 


Openingstrack 'Northern Light' op het debuutalbum van de Utrechtse formatie My Blue Van maakt meteen duidelijk: hier gebeurt iets bijzonders. Een machtige melodie, een soulvolle strot en een lekkere bluesy piano: dit kun je met recht een glorieuze start van een cd noemen. De vraag werpt zich op of de band dit hoge niveau een heel album volhoudt. Het antwoord luidt: jazeker.

As Colours Change overtuigt van begin tot eind. My Blue Van won in 2012 de publieksprijs van De Utrecht Popprijs en dat is geen toeval. Dit album staat barstensvol hoekige, vuige maar ook soulvolle bluesrock, met sporadisch een funky insteek. De ballads zijn dan weer een toonbeeld van subtiliteit. Frontman Bas Beenackers beschikt over een ferme stem die doorleefd en helder tegelijk klinkt. De man blijkt bovendien een zeer bedreven gitarist.

Voor een debuut klinkt As Colours Change opvallend volwassen en zelfbewust. Stuk voor stuk zijn het stoere songs met fijne riffs, bezielde gitaarsolo's en de nodige weerbarstigheid. The Black Keys, Led Zeppelin en Otis Redding zijn namen waar de band zelf graag naar verwijst. In de rauwheid van sommige songs hoor je ook invloeden uit de grunge en stonerrock. De productie klinkt gortdroog en ook dat is een pluspunt. As Colours Change is een bijzonder knap debuut van een band waar je nog veel van gaat horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten