zondag 29 december 2013

2013: een mooi muziekjaar


Het zijn niet per se de beste albums van het afgelopen jaar (ik zal zo hier en daar vast wel iets gemist hebben), maar het is een overzicht van de cd's die mij in 2013 het meest bekoorden. De volgorde van de lijst is - met uitzondering van nummer 1 en 2 - vrij willekeurig. Aangezien er in 2013 ook veel goeds van eigen bodem verscheen, volgt er een lijstje met mijn favoriete Nederlandse albums van het afgelopen jaar.

1. Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away
Het vijftiende album van Nick Cave & The Bad Seeds klinkt vrij ingetogen, maar onderhuids broeit en borrelt het als vanouds. Nog onverminderd urgent en voor mij de onbetwiste nummer 1.






2. Laura Marling - Once I Was An Eagle
Gaf een prachtig optreden in Vredenburg Leidsche Rijn dit jaar en is van folkbelofte - op 23-jarige leeftijd al - uitgegroeid tot een grote (kleine) folkdame. Songs vol diepgang, een intrigerende stem en prima gitaarspel.






3. Flying Horseman - City Same City
Dit Vlaams gezelschap is voor mij de verrassing van het afgelopen jaar. Gelaagd, donker, ritmisch ijzersterk en met Bert Dockx een prima frontman.






4. Queens of the Stone Ages
- ... Like Clockwork
Vertrouwde weerbarstige rock van Josh Stone en consorten. Vuig en melodieus tegelijk.






5. Meindert Talma
- Kelderkoorts
'De onbekendste popster van Nederland', wordt de Fries ook wel genoemd. Droogkomisch en met gevoel voor melodie bezingt Talma de stadskabouter, het Karremansgevoel en Surhuisterveen.






6. Brown Bird - Fits of Reason
Eigenzinnige formatie van David Lamb en MorganEve Swain, met op het repertoire een prettige combi van potten-en-pannen countryblues en Oosterse muziek. Lamb ondergaat momenteel een behandeling tegen leukemie, op zijn website kun je hem financieel ondersteunen.






7. Sam Baker - Say Grace
Deze Amerikaanse zanger overleefde in de jaren tachtig ternauwernood een bomaanslag. Gehavend aan zijn hand en met een ernstig oordefect praatzingt hij sindsdien zijn wonderschone, verhalende countryliedjes. Zonder wrok, eerder met mededogen.






8. John Fullbright - From The Ground Up
Een album dat Ryan Adams graag gemaakt had. Vijfentwintig jaar is deze singer-songwriter uit Oklahoma pas, maar een groot talent als liedjesschrijver en behept met een machtige stem.






9. Bill Callahan - Dream River
Voor vrolijkheid ben je bij Bill Callahan aan het verkeerde adres (een tekstregel: 'The only words I said today: one beer and thank you'), maar de vroegere voorman van Smog beschikt wel over een van de meest markante stemmen van het moment.






10. Guy Clark - My Favourite Picture Of You
Ontroerende en onopgesmukte country van de 72-jarige Texaanse muzikant die op dit album een (breekbaar) eerbetoon geeft aan zijn vorig jaar overleden vrouw.






11. Atoms For Peace
- Amok
Nevenproject van Radiohead-voorman Tom Yorke, met onder andere de bassist van de Red Hot Chili Peppers in de gelederen, staat voor spannende elektrorock met allerlei ritmische capriolen.






12. Kurt Vile - Walking On A Pretty Daze
Met eindeloze songs en een licht zeurende stem brengt Kurt Vile je op zijn vijfde album in een soort van (prettige) lethargie. En dat is knap.






13. David Bowie - The Next Day
Niet zijn beste album, maar dat was ook niet te verwachten. Een mengelmoesje van alles wat hij eerder (en beter) deed. Toch mag Bowie niet ontbreken op de lijst, gezien zijn belang voor de popmuziek. En de cd wordt met de dag beter.






14. Alela Diane - About Farewell
Prachtig, ingetogen folkalbum, met hier en daar enige inkleuring van piano, viool, cello en engelenzang, over afscheid nemen en de zalvende werking van whisky.






15. Goldfrapp - Tales Of Us

Alison Goldfrapp schurkt aan tegen de kitsch, maar keert met dit broeierige album - na een periode van disco en glamrock - gelukkig terug naar haar artistiek veel interessantere beginperiode.





16. De Speeldoos - De Tweede Speeldoos

Met wederom de teksten van verstandelijk gehandicapten als uitgangspunt maken twee van de meest oorspronkelijke Nederlandse musici, Torre Florim en Roos Rebergen een knappe tweede (mini-)cd.






17. Tamikrest - Chatma
Dat er in Mali niet alleen oorlog wordt gevoerd, maar ook prachtige muziek wordt gemaakt, bewijst de opzwepende woestijnblues van Tamikrest nog maar eens.






18. The Staves - Dead & Born & Grown & Live

Een Brits folk-ensemble bestaande uit drie zussen die als engeltjes samenzingen. Een soort van Pussycat dus, maar dan ietsjes authentieker en ook beter.






18. The Bony King of Nowhere - Bony King of Nowhere
Deze Belg (echte naam: Bram Vanparys) vind ik net iets beter (zingen) dan de Nederlandse equivalent Lucky Fonz III. Beinvloed door country/folk, Leonard Cohen en Nick Drake. Verfijnd en sensitief.






19. Rik van den Bosch & The Dandies - Rik van den Bosch & The Dandies

De in Barcelona woonachtige Amsterdamse troubadour wist mij met enkele van zijn Spaanse folksongs goed te raken. Een geweldig zanger is hij niet, maar de man heeft een goed gevoel voor het schrijven van ontroerende ballads.






20. Nick Cave & The Bad Seeds - Live From KCRW

Hoe kan ik deze lijst beter afsluiten dan met Nick Cave & The Bad Seeds? Aan het eind van dit jaar verscheen nog een bijzonder fijn live-album van de band waarvan deze track de ouverture vormt.


 



Nederland


1. Rik van den Bosch & The Dandies - Rik van den Bosch & The Dandies
2. Meindert Talma - Kelderkoorts
3. De Speeldoos - De Tweede Speeldoos
2. Eefje - Het is
3. Mozes and the Firstborn - Mozes and the Firstborn
4. Beans & Fatback - With Skin Attached
5. Claw Boys Claw - Hammer
6. De Staat - I-con
7. Lucky Fonz III - All of Amsterdam
8. Emil Landman - A Bargain Between Beggars
9. Michael Prins - Rivertown Fairytales
10. My Baby - Loves voodoo!
11. Jacco Gardner - Cabinet of curiosities
12. Tim Knol - Soldier On
13. NO blues - Kind of No Blues
14. Sofie le Titre - Back Were We Come From
15. My Blue Van - As Colours Change

En dan waren er ook nog de albums van Stuurbaard Bakkebaard, Knalland, Ponoka, Case Mayfield, Janne Schra, Luik, Erny Green, Mariecke Borger, Bettie Serveert, Moss, The Woodwards en Arno Adams. Een ongekend rijk jaar dus voor de Nederlandse popmuziek. Twee van de beste representanten wat mij betreft:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten