dinsdag 14 januari 2014

cd: NO blues - Kind of NO blues

De vele werelden van NO blues


Kind of NO blues is het vijfde album van NO blues, de Nederlandse formatie met 'arabicana' op het repertoire: een mix van americana en Arabische muziek. De dubbel-cd is ontstaan uit opnames die oorspronkelijk bedoeld waren voor een documentaire over de Arabische lente. Niet elke soundtrack is - losgeweekt van een film - per definitie interessant, maar Kind of NO blues is ook op cd prima genietbaar.

Op de twee cd's prijken dertien liveopnames van eerder werk en een twaalftal nieuwe nummers. Blazers, strijkers en dichters geven op het studioalbum extra cachet aan het toch al exotische geluid van NO blues. Verrassende bijdrages zijn er van dichteres Vrouwkje Tuinman (gloedvol) en van Andre Williams, de 'godfather' van de R&B (cool). De bluesgitaar van Ad van Meurs en de fretloze oud van Haytham Safia staan nog steeds centraal, maar her en der geven blazers van het Metropole Orkest en een klassiek kwartet een ander kleurtje aan de muziek van NO blues.

Op het livealbum toont de band wat ze op het podium in haar mars heeft. De cd met nieuw werk is zowel opzwepend ('Go On'), melancholisch ('Khartoum' en 'Sorur'), broeierig ('Habibi Blues') als laid-back ('Waterpipe'). In 'Nafura' is zelfs een vleugje bluegrass te horen. Vaste kompaan van Ad van Meurs, Ankie Keultjes, zingt mee op de live-cd, op het studioalbum beperkt ze zich tot de analoge synthesizer. Soms klinkt NO blues misschien iets te vrijblijvend, maar over het algemeen werkt de "100% pure blend Arabicana", zoals ze hun muziek zelf omschrijven, weer prima.

Eerder verschenen op KindaMuzik


Geen opmerkingen:

Een reactie posten