donderdag 2 juli 2015

De vergeten wielerhelden van Frank Heinen


Meer en meer raakt Utrecht in de ban van de Tourstart: de vooractiviteiten buitelen over elkaar heen. De Utrechtse wielerkenner Frank Heinen schreef in 2014 een boek over vergeten tourhelden: 'Uit Koers'. Een dezer dagen verschijnt er een nieuwe (midprice) editie.

Wildwestbar
Ruim 340 bladzijdes over 'vergeten renners' telt het boek. De ene ex-coureur ontpopt zich tot vertegenwoordiger in verrassingseieren, de andere begint een erotische wildwestbar. Heinen: "Wielrenners ervaren hun hoogtepunt op relatief jonge leeftijd. Als ze uit de sport stappen moet alles anders. De rest is dan een tweede keuze: het wordt nooit meer zo mooi. Dat fascineert me." Veel van de verhalen publiceerde hij eerder op de wielerblog 'Het is Koers': "Kranten en bladen zijn toch voornamelijk geïnteresseerd in nieuwsverhalen. Op dit weblog kon ik vrijelijk experimenteren met vorm en inhoud."

Rare stappen
De nadruk in zijn boek ligt op de wieleranekdotes die nog onbekend zijn bij het grote publiek. Heinen: "De klassieke verhalen zijn al vaak genoeg verteld. Ik heb me geconcentreerd op vergeten renners die ooit een touretappe wonnen en na het stoppen, vaak zonder opleiding, weer zin aan hun leven moesten geven." De achtergrondinfo voor zijn verhalen plukte Heinen van internet en uit sportboeken, en verkreeg hij via gesprekken met ooggetuigen. De dramatische invulling van bepaalde scènes (dialogen, gedachtes) verzon hij er zelf bij: "Anders wordt het te zouteloos. De lezer kan ongetwijfeld de feiten onderscheiden van de verzonnen passages."

Onvoorspelbaar
Het wielrennen wint in Nederland nog elke dag aan populariteit (zie ook het huidige succes van boek/film 'Ventoux'), maar wat fascineert Heinen zelf zo in deze tak van sport? Heinen: "De combinatie van teamsport en het individuele vind ik erg interessant. Ploegmaats helpen je mee, maar werken je ook tegen. Dat is ook voor de renners nogal verwarrend." Daarnaast spreekt het grillige verloop van een wielerwedstrijd hem aan: "Tweehonderd man hebben een strijdplan, met vele fysieke onmogelijkheden. Dat maakt een koers onvoorspelbaar en dat vind ik mooi."

Zelfbewustzijn
Over een maand is de Grand Départ in Utrecht. Heinen laat van zich horen bij lezingen en treedt met oud-wielrenners en journalisten op in een Brabants wielercafé: "De Tourstart is goed voor het zelfbewustzijn van de stad, al vind ik niet dat Utrecht lijdt onder een calimero-complex. Wel vraag ik me af of de kleine binnenstad al die miljoenen mensen aankan. Er zitten vast ook een paar malloten tussen. Maar het wordt ook een groot eengezindheids-feest hoor, met een heerlijke sfeer!"

Bij Studio Voetbal is Frank Heinen wekelijks verantwoordelijk voor het mooie slotakkoord over '60 jaar eredivisie'. Ook voor Hard Gras en HP De Tijd schrijft hij over voetbal. Maar wielrennen is zijn grote passie, zo blijkt ook uit 'De Avondetappe' van Mart Smeets, waar Joost Prinsen (en vorig jaar Herman van der Zand) korte verhalen van hem voorlazen.

Eerder verschenen in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten