dinsdag 28 juli 2015

"Thijs Heij: mijn vrijheid als kunstenaar is in het geding."


De Utrechtse muzikant Thijs Heij is boos. Zijn EP met een naaktfoto op de hoes wordt geweigerd op iTunes en Spotify. Aan het Stadsblad doet Heij zijn verhaal: "Preutse mannen in pakken creëren een steeds nauwere standaard."

Wat is er precies aan de hand?
"Voor mijn nieuwe mini-album, getiteld 'eePee', heb ik een foto van een beeldschone, naakte vrouw, gemaakt door Jeroen Bronckers, gebruikt als albumhoes. Maar CDBaby, een bedrijf dat muziek verspreidt over de hele wereld, heeft mijn hoes afgekeurd. Platformen als iTunes en Spotify hebben bepaalde richtlijnen over het verspreiden van beeldmateriaal waarop naakt te zien is. In hun ogen valt mijn hoes onder 'pornografie', in mijn ogen is het een prachtige, stijlvolle foto."

En nu ben je boos …"Ja, ik ben pissig over het feit dat ik nu niet mijn hoes kan laten zien zoals ik die bedoeld had. Aan de andere
kant ben ik wel blij dat dit verhaal zo goed wordt opgepakt, omdat ik van mening ben dat een statement over creatieve vrijheid geen kwaad kan. We worden steeds preutser en daarom is het nodig om ook een ander geluid te laten horen, mits dat op een beschaafde manier gebeurt."

Waarom al die ophef over een blote dame?
"Het rare is dat dit conflict slechts over de zichtbaarheid van de tepels gaat. Maar wat zijn borsten zonder tepels? Dat ziet er niet uit. De hele discussie gaat over creatieve vrijheid, en mijn vrijheid als kunstenaar is in het geding. Door preutse mannen in pakken wordt een steeds nauwere standaard gecreëerd. Ik vind niet dat die ook maar iets mogen zeggen over wat ik wel en niet mag doen."

Heb je een oplossing bedacht?
"Ik ben op zoek gegaan naar een manier om de illusie te wekken dat ik aan hun eisen voldoe, zonder mijn statement te kort te doen. Dus nu pronkt er een prachtig zwart balkje over de tepels met de tekst: 'NIET VOOR TERE ZIELTJES'. Want in mijn optiek nemen alleen mensen met een gebrek aan seks aanstoot aan de foto."

Wat betekent deze ophef voor de verkoop van je album?
"De mensen die van mijn muziek houden doen doorgaans niet moeilijk over een paar tieten. Het grappige is dat mijn liedjes aanstootgevender zijn dan mijn hoes. Mijn muziek bereikt toch wel het publiek dat het zou moeten bereiken. Maar wellicht helpt deze heisa wel iets bij de verkoop ja."

Waarom heb je eigenlijk voor die foto gekozen?
"Als muzikant geef je jezelf op een bepaalde manier bloot. Met deze foto vertaal ik dat naar de visuele vormgeving. Daarnaast hou ik gewoon ontzettend van naakte vrouwen. Daar kan je me midden in de nacht voor wakker maken."Eerder verschenen in het Stadsblad en op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten