zondag 20 maart 2016

De vrouwenstem 


8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ter ere daarvan: zeven vrouwen die met hun machtige stemgeluid welzeker hun mannetje staan.  


1. Nathalie Merchant 

In de jaren tachtig maakte ze al fijne pop met 10,000 Maniacs, maar solo gaat Nathalie Merchant pas echt de diepte in. Het schitterende wiegelied 'Motherland' is afkomstig van het gelijknamige album, dat is opgedragen aan de slachtoffers van 9-11. Gezongen met een stem die troostend en ontroerend tegelijk is.

2. Cat Power 

Nogal wiebelig op het podium en ook in het echte leven, maar de hese en omfloerste stem van Cat Power (echte naam Chan Marshall) is wel behoorlijk steady. Dat ze een tijdje nauwelijks het podium op durfde, vanwege een alcoholverslaving, lijkt nauwelijks voorstelbaar als je haar hoort (en ziet) zingen.


 


3. Laura Marling 

Ze lijkt zo uit een film van Hitchcock te zijn gestapt, deze Britse blondine. De nog vrij jeugdige Laura Marling beschikt wel al over een donkere en gelaagde stem die zich bij een eerste beluistering niet helemaal prijsgeeft, maar wel zeer intrigeert. Daarbij speelt ze ook nog prima gitaar.


 


4. Ane Brun 

De Noorse Ane Brun begon als straatmuzikant in Barcelona en San Sebastian en heeft zich ras ontpopt tot een weldadig en warmbloedig zingende chanteuse, met op het repertoire lyrische, intense en niet per se vrolijke folkliedjes. Muziek die je - zo nodig - omarmt en verwarmt.

5. Roosbeef 

Behept met een stem waar de meningen over verdeeld zijn, maar feit is wel dat Roos Rebergen met de jaren beter is gaan zingen en dat haar oorspronkelijke en eigenzinnige liedjes je zelden onberoerd laten. Toen ze 'Blue' van Lucinda Williams coverde bij DWDD kon ze helemaal niet meer stuk.


 


6. Amy Winehouse 

Ze heeft slechts voor een deel kunnen tonen wat ze in haar mars had, en dat was al behoorlijk indrukwekkend. Amy Winehouse is beslist een van de meest getalenteerde zangeressen van haar generatie. Dit nummer is nu al een klassieker. Het blijft eeuwig zonde …

7. Gillian Welch 

Deze folk- en countryzangeres werkte al samen met zo'n beetje alle groten van de americana. Met gitarist David Rawlings vormt ze al jaren een onlosmakelijk koppel waar de chemie vanaf spat. Meer basaal en onnadrukkelijk kan muziek nauwelijks klinken. Mooier ook niet trouwens.


 En Lucinda Williams, Mary Gauthier, Lhasa de Sela, Jolie Holland, The Be Good Tanya's, Aimee Mann, Frazey Ford, Nina Simone, Billy Holiday, Melody Gardot en vele anderen? Volgend jaar is er weer een vrouwendag ...

Eerdere publicatie op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten