vrijdag 18 maart 2016

Documentaire over basisschool in Overvecht in teken van hoop


Cameraman Jos Bierings en regisseur Marieke Spee maakten een optimistische documentaire over jenaplanschool 'Cleophas' in Overvecht.

In hun werkruimte aan de Europalaan (voor Story2tell Mediaproducties) vertelt het tweetal over hun motivatie: "De school bestond in 2015 exact vijftig jaar. Bovendien kwamen we er al dagelijks omdat onze kinderen er op zitten. Gecombineerd met het multiculturele karakter van de school en de locatie waren dat voor ons prima redenen om deze documentaire te maken."

Rooskleurig
De documentaire 'Made in Overvecht' kent een tijdspanne van een jaar en geeft een tamelijk rooskleurig beeld van de veelkleurige school (zestien nationaliteiten). Een steen door een ruitje is eigenlijk het enige smetje. Bierings: "Veel verschillende culturen dicht bij elkaar, dat botst vaak, maar op de Cleophas gaat dat juist heel goed." Is de documentaire niet iets te optimistisch van toon geworden? Bierings: "Een reactie op onze film was: "Je ziet de problemen van de wijk niet." Maar die hebben we ook niet opgezocht. We hebben geregistreerd wat er gebeurde."

Monter
Toch is het imago van Overvecht nog steeds niet zo best. Bierings: "De werktitel luidde: "Een hoopvol portret", een titel die de lading dekt. Mensen denken bij Overvecht nog te vaak aan een lelijke wijk waar je liever niet wilt wonen." Bierings en Spee (tezamen woonachtig in Zuilen) dragen zo ook bij aan een positiever beeld van Overvecht. Zo fietst de directeur monter door een groene buurt naar school (maar wordt wel bijna omver gereden door een politieauto met loeiende sirene), en worden ouders met hun kinderen gefilmd in een gezellige, huiselijke sfeer. Het leven oogt er bijna idyllisch. De kalme muziek en de beelden van een knusse maan en vrolijk vuurwerk completeren dat beeld.

Parijs
De documentaire krijgt een extra dimensie na de aanslagen in Parijs. Spee: "Het was mooi om te zien hoe de kinderen er samen over praten. Alles moet gezegd kunnen worden op deze school en dat vind ik heel goed." Bierings voegt er aan toe: "Ik vond het indrukwekkend toen de klas een minuut stilte hield." De school, de ouders en kinderen hebben de documentaire inmiddels gezien: "Het mooiste compliment kwam van een ouder die zei: "Ik had er nooit over gedacht, maar ik overweeg nu om mijn kind op deze school te doen." Het koppel kijkt al vooruit: "Het zou mooi zijn om over vijf jaar de ouders en de kinderen opnieuw te benaderen."

Eerdere publicatie in het AD Utrechts Nieuwsblad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten