woensdag 25 mei 2016

"Mensenfilmer" maakt natuurfilm op Terschelling


De Vleutense documentairemaker Hans den Hartog maakte een film over de vogelwachters op Terschelling. De film kreeg intussen ook internationale aandacht.

In zijn woning in Vleuten, en begeleid door het vrolijke gekwinkeleer van zijn valkparkiet, vertelt de filmmaker over zijn documentaire: "Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een vogelwachter op
Terschelling. Die vertelde zo gepassioneerd over zijn vak dat ik besloot er een film over te maken." Ervaring met natuurfilms had Den Hartog niet, hij zag zichzelf voordien eerder als 'een mensenfilmer': "Ik heb veel respect gekregen voor natuurfilmers. Je moet vaak echt apengeduld hebben." In de documentaire zijn prachtige natuuropnames te zien, maar volgens Den Hartog gaat de film toch voornamelijk over mensen: "De vogelwachters zijn veel aan het woord, het is hun verhaal."

Lepelaars
Vogelwachters zijn een soort gastheren op het eiland, ze vormen een belangrijk aanspreekpunt voor toeristen. Hun voornaamste taak is om onwetende toeristen weg te houden uit de broedgebieden van vogels: "De vogelwachter staat op strategische plekken zodat hij een groot gebied kan overzien. Hij zorgt ervoor dat de kwetsbare gebieden op de Waddeneilanden beschermd worden, zoals de broedplekken van lepelaars en het leefgebied van zeehonden." Het is wel een uitstervend beroep: Op de Boschplaat op Terschelling is nog slechts een betaalde kracht actief en die moet binnenkort, vanwege bezuinigingen, ook het veld ruimen. Gelukkig zijn er bekwame vrijwilligers om hun taken over te nemen: "Ze krijgen goede instructies en weten heel veel over de natuur.

Beethoven
Twee broedseizoenen filmde Den Hartog op de Boschplaat op Terschelling. Ook maakte hij opnames op Engelsmanplaat en Rottumerplaat. In zijn documentaire vertellen drie vogelwachters over hun werk en passie: "Een filosoof, een prater en een doener." Dit leidt tot mooie uitspraken over vogels die een strofe van de vijfde van Beethoven fluiten en over de vergankelijkheid van het bestaan. De interviews worden afgewisseld met idyllische natuurbeelden van het waddengebied: "Het is de mooiste plek van Nederland." Is het maken van een natuurfilm Den Hartog goed bevallen? "Soms was het best moeilijk. Je staat in moeilijke condities te filmen, met wind, zand en zout. Dat is ook niet zo goed voor je spullen."

Virus
De documentaire van Den Hartog is inmiddels op verschillende natuurfilmfestivals over de wereld gedraaid, o.a. in New York en in Washington. Ook werd hij een half jaar vertoond tijdens intercontinentale vluchten bij de KLM: "Ik zat zelf een keer in een vliegtuig toen mijn documentaire werd aangekondigd. Zit je samen met andere mensen op 44.000 voet naar een film van jezelf te kijken, heel bizar."

Heeft de film nog iets met hem zelf gedaan? "Vorig jaar ben ik zelf vrijwilliger geweest en in mei dit jaar ga ik naar de Boschplaat. Het vogelwachtervirus heeft mij ook te pakken ha ha."

Eerdere publicatie in het Stadsblad.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten