maandag 9 mei 2016

Lucky Fonz III krijgt het publiek moeiteloos mee


Geestig, soms wat klunzig, maar immer innemend praat Lucky Fonz III in zijn uppie de avond aan elkaar. En oh ja: hij zingt ook nog een aantal verdomd mooie liedjes.


Op zijn nieuwste album, In Je Nakie, combineert hij muziekstijlen als hiphop, drum 'n' bass en folk. Lucky Fonz III switcht tegenwoordig net zo gemakkelijk van genre als van taal. Vier van zijn vorige albums zijn Engelstalig en dit is zijn tweede Nederlandstalige cd. Vanavond zingt hij uitsluitend in zijn moedertaal, zo meldt hij meteen. Voor diegenen die dat betreuren, heeft hij na afloop wel nog een aardige suggestie: "Mocht je vanavond alles slecht hebben gevonden, koop dan zo meteen een van mijn Engelstalige cd's." Het is Lucky Fonz III ten voeten uit: hij lijkt zichzelf niet helemaal serieus te nemen, maar intussen schrijft hij wel het ene mooie liedje na het andere.

Met zwaaiende armen stormt hij rond halftien het podium op van Cloud Nine, in de nok van TivoliVredenburg. Hij vangt aan met een verhalende improvisatie (zo lijkt het althans), onderwijl tokkelend op zijn gitaar, over de moeizame start van deze dag en over zijn droom om ooit hier op dit Utrechtse podium te staan. Met zijn charmante, wellicht enigszins gecultiveerde klunzigheid heeft hij het veelal jeugdige publiek meteen mee. Dat er vanavond veel fans aanwezig zijn, blijkt uit het woordelijk meezingen van sommige teksten en een regelmatig door de zaal galmende schaterlach.

Lucky Fonz III speelt en zingt een aantal liedjes van Hoe Je Honing Maakt - zijn vorige Nederlandstalige album, dat dateert uit 2010 - zoals 'Jongens', waarbij het mannelijke deel van het publiek het weinig manvriendelijke tekstgedeelte voor hun rekening neemt (hilariteit alom), en het montere, luidkeels meegezongen 'Ik Heb een Meisje'. De nadruk ligt vanavond uiteraard op zijn nieuwste cd, In Je Nakie, met fijne uitvoeringen van het droefkomische 'Later Word Ik een Zeeman', het ontroerende 'Ik Mis Je Nu Al' en het Meindert Talma-achtige 'Sporters'.

Zijn ode aan 'zeilmeisje' Laura Dekker luidt Lucky Fonz III in met de constatering dat haar kersverse echtgenoot verdacht veel van hem weg heeft. En verrek, constateert het publiek met hem mee, na een snelle zoektocht op de smartphones. Zijn hitje 'Linde Met een E' krijgt veel bijval uit de volle zaal. Of Linde ook aanwezig is, vraagt iemand. Tja, dat weet hij ook niet: "Ik zal haar even appen." En zo babbelt Lucky Fonz III zich door de avond zoals alleen hij dat kan: knullig en kundig, maar altijd oprecht. En met humor. Wanneer hij even de tijd neemt om zijn blouse in zijn broek te proppen, ontlokt dat de vraag uit de zaal: "Waarom zit je blouse in je broek?" Lucky Fonz III: "Eh, hij past niet in mijn oor".

Een beetje grimmig wordt het slechts bij het maatschappijkritische 'Leugens', maar vervolgens zingt hij weer vrolijk over seks. Lucky Fonz III lijkt soms garant te staan voor licht entertainment, maar dat is schijn: hij ontpopt zich steeds meer als evenknie van markante Nederlandstalige liedjesschrijvers als Jaap Fischer, Armand en Meindert Talma.

Eerder verschenen op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten