maandag 7 november 2016

Theater met een stift, papier, muziek en een stem.


Cartoontheater noemen ze het zelf: de voorstelling 'Kantoorvlieg' van Jasper van der Heijden, Joost Halenbeek en Ronald Wolthuis. Een mix van tekeningen, theater en muziek.

"Zullen we een demonstratie geven?" Aan een tafeltje in Het Gegeven Paard, het cafĂ© van TivoliVredenburg, pakt Jasper een groot vel papier en tekent driftig een beker. Als hij klaar is geeft hij de tekening aan Ronald die de het stuk papier voor zijn buik houdt. Onderwijl imiteert Joost het pruttelende geluid van een cappuccinoapparaat. Wanneer Ronald de beker "leegdrinkt'', begeleidt Joost het tafereel met een klokkend geluid. Ziedaar in een notendop het cartoontheater van theatergroep Dender: "Ja, het luistert heel nauw, net als bij slapstick."

Potten en pannen
Voor jong en oud ("Iedereen met fantasie is welkom") verzorgt het drietal theatervoorstellingen door het land. De term 'cartoontheater' bedachten ze zelf: "Het is fysiek theater, ondersteund door tekeningen," zegt Jasper. Alsof je naar een stripverhaal kijkt: "Voor elke scene gebruiken we tekeningen en geluid. De ballonnetjes worden ingevuld door Joost." Met zijn gitaar en andere attributen (potten en pannen, zijn stem) zorgt Joost voor de muzikale, en niet-muzikale ondersteuning: "Voor mij voelt het alsof we samen muziek maken. Als er iets mis gaat improviseren we, net als bij een band."

Kantoormannen
De tweede voorstelling van Dender is getiteld 'Kantoorvlieg' en duurt een half uur. Jasper: "We geven een absurde draai aan realistische situaties. Als kantoormannen blijven we in ons keurslijf, maar als we transformeren tot dieren spelen we de onderhuidse frustraties: We springen op elkaar en maken elkaar af. Bezoekers zeggen vaak: die kantoorsituatie herkennen wij!" Ronald vult aan: "Het thema 'mislukken' speelt ook een rol: De kantoormannen willen een vlieg uit het kantoor hebben, maar dat lukt niet wat leidt tot frustraties en hilarische situaties."

Aan ambities in ieder geval geen gebrek: "Over drie jaar willen we onze nevenactiviteiten loslaten," zegt Jasper."We mikken hierbij ook op het buitenland, omdat de voorstelling zonder gesproken taal is. We zoeken overigens nog een zakelijk leider."

Eerder verschenen in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten