vrijdag 12 mei 2017

De vergeten nederpophelden van Johan Derksen


Hij staat vooral bekend om zijn ongezouten kritiek op voetbal- en niet voetbalgerelateerde zaken in het tv-programma Voetbal Inside. Wat minder mensen weten, is dat Johan Derksen een groot muziekliefhebber is. Zaterdag 13 mei staat hij met 'De Pioniers van de Nederpop' in de Goudse Schouwburg.

Zijn huis in Oudewater staat volgestouwd met 30.000 cd's , bij RTV Rijnmond heeft hij een eigen radioprogramma, en dan is er natuurlijk nog de theatertour met vergeten Nederpophelden waarmee hij al enkele seizoenen door het land trekt. "Als ik moet kiezen tussen voetbal en muziek? Muziek natuurlijk. Het is echt niet mijn ultieme genot om in een ordinair voetbalprogramma te zitten. Maar ja, ik moet ook de kost verdienen hè?"

Levensverhaal
Na zijn pensioen stortte Derksen zich vol overgave op zijn grote liefde: de muziek. De oud-voetballer besloot om bijna vergeten zangers en muzikanten uit populaire Nederbeatbands van de jaren zestig wederom een podium te bieden. En dat bleek een gouden vondst. "Bezoekers hebben een kostelijke avond: ze vinden het geweldig. Maar het is wel ouderenjongeren leut hoor. Mensen onder de vijftig tref je bij ons niet aan." Heeft Derksen een verklaring voor het succes van zijn theaterprogramma? "Mensen raken ontroerd bij de muziek. Het is een feest van herkenning: Ze worden herinnerd aan hun eerste liefde, trouwen, scheiden en kinderen krijgen. De liedjes vertellen een levensverhaal en daar zijn mensen gevoelig voor.

Zonder rollator
En dus krijgen niet meer piepjonge muzikanten van bands als The Clarks, The Shoes en Johnny Kendall and the Heralds een waardige afscheidstournee: "Ze mogen bij ons nog een keer in de theaters staan door het hele land. En vergis je niet: ze zijn nog steeds erg goed!" Want dat is wel een voorwaarde om mee te mogen met 'De Pioniers van de Nederpop': "Ze moeten nog goed kunnen spelen en zingen. Anders word je een zielige oude man en dat willen we niet." Relativerend: "Nou ja: Alles wat nog zonder rollator loopt en kan zingen staat bij ons op het podium."

De theatervoorstelling verkocht intussen meer dan honderd schouwburgen uit. "En het is tegenwoordig echt niet makkelijk om een theater vol te krijgen, maar bij ons is dat geen probleem." Alleen in Amsterdam wil het maar niet lukken. Derksen: "Die hebben geen smaak." In Gouda is de laatste voorstelling van 'Pioniers van de Nederpop' voor de zomer. "Gouda is een thuiswedstrijd voor mij."

Eerdere publicatie in de Goudse Post. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten