dinsdag 17 oktober 2017

Een avondje treurnis op herhaling


Waarom zou je een succesvolle voorstelling een klein jaar later niet gewoon nog een keer programmeren? Dat is vast de (begrijpelijke) gedachtegang geweest bij Molen de Ster in Utrecht.

En dus is het vanavond wederom droefheid troef, met de voorstelling 'Wee Mij' van De Kift en de Vorlesebühne. Op een troostrijke locatie, dat wel, want de 18e eeuwse houtzaagmolen aan de Leidsche Rijn in de wijk Lombok -met een houten vloer en allerlei gezellige molenattributen her en der, én met een bar- biedt voldoende knusheid om een avondje treurnis te kunnen weerstaan.

Om beurten betreden de muzikanten van De Kift en de vier literaire voordragers het podium om de vele bezoekers onder te dompelen in meer, of minder treurige aangelegenheden. Aan de De Kift is die droefenis wel besteed natuurlijk, want op hun repertoire prijken vele treurliederen, variërend van onbestemd melancholisch tot diepdroef. Wat helpt hierbij is dat de theatrale fanfarerockband veelal put uit de Russische literatuur, voorwaar geen bron van grote vrolijkheid. En het droefgeestige geluid van de tuba werkt ook goed.
Ingetogen liedjes als Beguine, Orenmens, Nauwe Mijter, Oe, Kom Mee en Biggenfarandole sluiten vanavond, meestens in licht gedempte uitvoering, wonderwel aan bij de onvrolijke (maar niet ongeestige) narratieve vertellingen van (ceremoniemeester) Bernhard Christiansen, Sylvia Hubers, David Troch en Tine Mariek. Christiansen startte in 2008 de Vorlesebühne in Molen de Ster, een "maandelijkse stand-up-voorleestheater, met vooral aandacht voor licht absurd, kort proza." En vaak met bijpassende muziek, zoals ook vanavond.

Dat alle muzikanten van De Kift in een droeve bui zijn deze avond in Molen de Ster, spreekt voor zich. Maar de droefste van allen, zo meldt voorman Ferry Heijne, is toch wel de drummer, "omdat er bar weinig wordt gedrumd in onze treurige liedjes." Voor drummer/zanger Wim ter Weele reden om regelmatig het penseel ter hand te nemen en op de achtergrond (prachtige) tekeningen tevoorschijn te toveren. Droevige, uiteraard.

Een fijne combi: De Kift en de Vorlesebühne. Ze zouden samen op tournee moeten gaan …

Eerdere publicatie op 8WEEKLY.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten