dinsdag 17 oktober 2017

Utrechtse rockband met fijn gevoel voor de 'groove'


23 september presenteert My Blue Van haar derde album in De Helling. Samen met producent Simon Akkermans werd gezocht naar een iets ander geluid.

"Aanvankelijk noemden we onszelf een bluesrockband, maar dat zijn we eigenlijk nooit geweest. We laten ons niet leiden door genres," vertelt drummer Dennis Wechgelaar. Samen met Bas Beenackers (gitaar en zang) en Johan van Bussel (bas) vormt hij de Utrechtse band My Blue Van. Het trio is muzikaal gezien niet zo eenvoudig in een hokje te plaatsen, en laveert ergens tussen blues, soul en alternatieve rock. Wel met één constante: een fijne groove.

Wechgelaar: "Die groove komt toch vooral door mij. Bas vaart daar lekker in mee." In de jaren 90 luisterde Wechgelaar veel naar metalbands als Korn en Limb Bizkit, want: "die speelden ook heel ritmisch in een hard genre." Over andere inspiratiebronnen van My Blue Van wil hij verder niet veel kwijt. "We zijn allemaal breed georiënteerd, van jazz en hiphop tot wereldmuziek. Het is nooit vooraf ons plan geweest om een bepaald soort muziek te maken." En best verrassend: "Bas luistert zelfs nauwelijks naar muziek, hij wil zich niet teveel laten inspireren door anderen."

Bas is zanger, gitarist en tekstschrijver Bas Beenackers, die met zijn soulvolle stem en prima gitaarspel een belangrijke factor is binnen de band. Het klikte vanaf het begin tussen beiden. Wechgelaar: "Met Bas had ik meteen een connectie: we wisten precies waar we samen muzikaal gezien naar toe wilden. Dat had ik nog nooit zo gehad met een andere muzikant." Over diens gitaarspel is hij lovend: "Bas speelt heel ritmisch en ongepolijst. Soms laat hij het ook nog eens lekker vunzig klinken."

Voor de productie van het nieuwe album 'Robot' benaderden de jongens van My Blue Van Simon Akkermans (C-Mon in de Utrechtse hiphopband C-Mon & Kypski en eerder producent bij Mister and Mississippi en Jungle by Night). "Ons eerste albums zijn vrij helder en droog opgenomen. We vonden het interessant om eens uit te zoeken wat een ander met onze muziek zou kunnen doen." En de samenwerking pakte goed uit: "Akkermans geeft een hele originele, creatieve sound aan onze muziek. Het klinkt nog steeds als My Blue Van, maar onze horizon is wel verbreed."

En die bandnaam? "Ja, dat is een mooi verhaal. We zaten bij onze zanger buiten op de trap, aan de Vleutenseweg. Hij zong over dingen die op straat gebeurden. Opeens stopte er een blauw busje. Een aantal dames stapten uit en liepen het huis in van de buren. Daar zit, of zat een bordeel. Dat blauwe busje werd meegenomen in een songtekst. "My Van My Van, My Blue Van" kwam er steeds in terug. Het klonk meteen goed als bandnaam. Verder is er geen enkele connectie met een blauwe bus of met die buren ha ha."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten