dinsdag 16 januari 2018

Mooie albums uit 2017


Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is het best een aardig en gevarieerd lijstje geworden, al zeg ik het zelf. Met o.a. twee Vlaamse en twee Nederlandstalige albums, een drietal mooie vrouwenstemmen, een paar oudgedienden en een op de valreep ontdekt pareltje. Verder nog een vijftal albums in de categorie Neerlands hoop, en niet te vergeten: moois uit Limburg. De volgorde van de albums is willekeurig.


Laura Marling – Semper Femina

In de prachtige film 'On Body and Soul' is er een voorname rol voor het lied 'What He Wrote' van Laura Marling. Haar laatste album (minder folk, meer pop) ontbeert een dergelijk intens nummer, maar ook op Semper Femina bewijst Laura Marling dat ze beschikt over de mooiste vrouwenstem van het moment.

 Mount Eerie - A crow looked at me

Een album dat ik pas ontdekt heb na het lezen van een lovende recensie over zijn optreden tijdens Le Guess Who dit jaar. Op intieme en indringende wijze brengt deze Amerikaanse zanger een ode aan zijn in 2016 overleden echtgenote. Voor de liefhebbers van Bonnie 'Prince' Billy en Smog.

Melania de Biasio


Het optreden van de Belgische zangeres in de Lutherse Kerk in Den Haag, tijdens Crossing Border, viel een klein beetje tegen: het bleef iets te monotoon. Maar vanaf cd is haar onderkoelde, jazzy triphop prima te verteren en zelfs een aanrader.

The Paladins – New World

Voor het eerst sinds lange tijd zag ik de rockabilly band weer eens live: in Tivoli De Helling. Veel veranderd was er niet bij de formatie rondom de vetgekuifde frontman en meester-gitarist Dave Gonzalez. Op hun laatste album zijn wel verrassende uitstapjes naar de soul te horen.

LCD Soundsystem - American Dream

'You fell between a friend and a father', zingt James Murphy op American Dream over David Bowie. Bowie had dit energieke album, dat qua opzwepende ritmiek soms doet denken aan het vroege werk van Talking Heads, zeker kunnen waarderen. Donker en hypnotiserend.

Spoon – Hot Thoughts

Het aanstekelijke dwarse rockgeluid van de Amerikaanse band Spoon was ik eerlijk gezegd alweer een aantal jaren uit het oor verloren. Onterecht, want de band, opgericht midden jaren negentig, klinkt op hun negende album bijzonder fris, inventief en geïnspireerd.

Aimee Mann – Mental Illness

Met haar troostrijke stem, fijne melancholie en kleine, ingetogen liedjes is Aimee Mann een andere favoriete zangeres van mij. Haar melodieën klinken zo vertrouwd dat ze zich meteen in je hoofd nestelen. Veel gebeurt er niet en dat is prima.

Queens of the Stone Age – Villains

Rockman pur sang Josh Homme waagt zich tegenwoordig zelfs aan jazzy crooners, zo was onlangs te zien bij Later with Jools. Hij deed dat niet eens zo slecht, maar in de hoedanigheid van Queens of the Stone Age komt hij toch het best uit de verf. Met die aanstekelijke combi van weerbarstige rock, een groove en een melodie.

De Kift - Bal

In de Utrechtse Helling gaf de band uit Koog aan de Zaan onlangs een bezielde uitvoering van hun laatste elpee Bal. Droeve melancholie en opzwepende fanfarefunk gaan hand in hand, met teksten geplukt uit de wereldliteratuur. De meest oorspronkelijke en eigenzinnige Nederlandse band, wat mij betreft althans.

Meindert Talma - Je denkt dat het komt

 'Neerland onbekendste popster' wordt beetje bij beetje minder onbekend. En belangrijker: nog steeds iets beter. De droogkloterige teksten van Talma amuseren en ontroeren tegelijk. En bij vlagen komt hij verrassend melodieus uit de hoek.

The National – Sleep well beast


De maniakale voordracht van voorman Matt Berninger irriteert en fascineert tegelijkertijd. Live bekoort de band mij minder, op cd komt de donkere rock met invloeden uit zowel de eighties als de nineties beter uit de verf. En Sleep well beast klinkt een stukje feller en geïnspireerder dan hun vorige album Trouble will find me.

Warhaus - Warhaus

Warhaus is het soloproject van Maarten Devoldere, zanger van de Belgische band Balthazar, en klinkt zwoel en relaxt zoals alleen die verduvelde Belgische bands dat kunnen. Bluesy en jazzy, met exotische tintjes en een stem die wel wat weg heeft van Leonard Cohen.

Neerlands Hoop 


JW Roy - A room full of strangers

Spinvis -Trein Vuur Dageraad

My Blue Van - Robot

The Kik Hertaalt!


My Baby - Prehistoric rhythm
Moss - Strike

Moois uit Limburg


Arno Adams - Vogel

Harold K - Mama Courage


Geen opmerkingen:

Een reactie posten