dinsdag 27 februari 2018

Americana uit New York en Duinoord 


Samen met de Amerikaanse singer-songwriter Johnny Dowd treedt Melle de Boer (Smutfish, John Dear Mowing Club) momenteel op in Nederland. Donderdag staan de mannen met een voorliefde voor de rafelranden van het bestaan op het podium in Den Haag.


Ondanks het leeftijdsverschil (Melle de Boer is 45 jaar, Johnny Dowd bijna 70) worden de twee muzikanten gezien als zielsgenoten. De Boer kan zich wel vinden in die typering. "Ja, er zijn zeker raakvlakken tussen Johnny en mij. De muziek komt bij ons allebei uit dezelfde bron: De twijfel over alles, en de onderhuidse dingen die niet vaak worden uitgesproken."

Het moge duidelijk zijn: Voor een vrolijk avondje uit ben je bij de twee mannen aan het verkeerde adres. Melle de Boer en Johnny Dowd hebben meer affiniteit met de donkere kanten van het leven. "We zoeken allebei de rafelranden op van de maatschappij. Onze teksten gaan over onderwerpen als: Eenzaamheid, het verschil tussen rijk en arm en de manier waarop mensen met elkaar omgaan." Maar er is niet louter donkerte te vinden in de muziek van het tweetal. "We proberen de donkere kant te verlichten," zegt De Boer po√ętisch. 

Het duo heeft net een tour door Engeland achter de rug. Voor De Boer was het een openbaring: "Ze kijken daar heel anders tegen muziek aan dan hier. In Nederland moet het vooral leuk en gezellig zijn. In Engeland luisteren ze echt naar de liedjes. Van ouds af aan bestaat er natuurlijk ook de traditie om samen naar muziek te luisteren, en er niet doorheen te kletsen." Wel was hij enigszins nerveus bij aanvang van zijn eerste tour door Engeland: "Ik twijfelde over mijn Engels en wist niet of ik de teksten wel goed zou uitspreken. En dan sta je in zo'n volle zaal …"

Maar de respons op zijn optreden was bijzonder goed. "Ik heb zelden zoveel enthousiaste reacties ontvangen en er zijn meer cd's verkocht dan ooit." Een voordeel was dat De Boer zijn Engelstalige teksten niet hoefde uit te leggen, zoals hij in Nederland gewoon is te doen. Zo projecteerde hij tijdens een optreden ooit zelfgemaakte tekeningen (De Boer is ook kunstenaar) op de achtergrond ("Bij iedere zin een nieuwe tekening") Een uitleg van zijn teksten was in Engeland niet nodig, toch? "Nou ja, ik was daar op een ongemakkelijke manier wel al mee begonnen, totdat ik besefte dat dat niet nodig was, ha ha."

Nog even terug naar zijn samenwerking met Johnny Dowd. Wat spreekt De Boer het meest aan in de man die bekendstaat om zijn nogal eigenzinnige, soms ronduit ondoorgrondelijke muziek? "Zijn liedjes zijn soms best lastig ja. Het mooie aan hem vind ik dat hij nooit probeert te behagen." De muziek van Johnny Dowd is niet alleen lastig te doorgronden, maar ook behoorlijk zwartgallig. "Toch is hij een opgewekte man hoor, ondanks al die heftige liedjes. Het was heel gezellig in de tourbus!"

Eerder verschenen in het AD Haagse Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten