zondag 5 mei 2013

cd: Erny Green - Sound of the Neonlight

Gepokt en gemazeld


De cd-hoes toont een hooggehakte dame op de voet gevolgd door haar schaduw: een bijna letterlijke verwijzing naar Erny Greens voorliefde voor donkere romantiek. De titel van het nieuwe album van deze Utrechtse troubadour, Sound of the Neonlight, sluit hier naadloos bij aan. Over zijn eerder werk (onder andere voor de altcountryformatie Polgate) was de pers veelal lovend, maar het grote publiek wist hij nooit te bereiken.

Gepokt en gemazeld, het is bijna een understatement als je de levensloop van Erny Green (echte naam: Ernst Grevink) op de keper beschouwt. Twee decennia geleden begaf hij zich als straatmuzikant in Hoog Catharijne tussen de junkies. Bonustrack 'De Nacht' - het enige Nederlandstalige lied op de cd - vormt de weerslag van die periode. Enige furore maakte Green met zijn Joy Divisionproject Closer to Curtis waarmee hij optrad bij de première van Anton Corbijns film Control. In 2010 stortte de Utrechtse muzikant op het podium in als gevolg van uitputting.

Met zijn negende album komt hij sterk terug. Iets steviger dan voorheen, maar nog immer voeren country en folk de boventoon. Ook het geluid van de jaren tachtig sijpelt door. Melancholie is nooit ver weg. Greens stem klinkt puur, doorleefd en soms donker, zoals in het schitterende 'Fear' dat wordt gedragen door onheilspellende synths en repeterend gitaargetokkel. 'Hanging Out', 'Wave in the Wire' en 'Lurking' zijn andere prachtnummers op Sound of the Neonlight, maar het hele album is de moeite waard. Erny Green verdient meer aandacht.

Eerder publicatie op KindaMuzik


Geen opmerkingen:

Een reactie posten