donderdag 13 maart 2014

Carnavalskinderen


Een week na carnaval staat het Utrechtse café Lebowski wederom in het teken van het volksfeest. Met de voorstelling 'Carnavalskinderen' verzorgt muziektheatergroep CLUB GEWALT de aftrap voor het driedaags Café Theater Festival dat plaatsvindt in 26 kroegen in de binnenstad. 


'Roei 'm d'r maar in'

In de bomvolle kroeg bezingen acht bont uitgedoste, jonge acteurs -in een stief half uurtje en al manoeuvrerend tussen het drinkende publiek- de zoektocht naar hun vader. Onbegrip, verdriet en verlangen staan hierbij centraal, maar wel getoonzet op vrolijke hoempapa met teksten als: 'Roei 'm d'r maar in, roei 'm d'r maar in, ik ben misschien niet nat, maar ik heb toch echt wel zin.' Krukken, tafeltjes en de toog van het café worden ingezet als decorstukken. Bezoekers van de kroeg kijken geamuseerd toe.

Laagdrempelig
Wat is de gedachte erachter: theater in een café? Projectleider Hanneke Hulshof: "We willen een springplank bieden aan jonge theatermakers en theater op een laagdrempelige manier naar de mensen toe brengen." De reacties zijn overwegend positief: "Cafébezoekers drinken nietsvermoedend een biertje en vinden het fantastisch. Soms zijn er ook mensen die het minder aanspreekt. Het is de bedoeling dat ze eerst verrast worden en dan denken: theater is best leuk!"

Onherkenbaar
Na afloop vertellen twee acteurs over het thema: "Na een eerdere voorstelling zei een meisje tegen ons dat ze ontroerd was, omdat ze zelf een carnavalskind was zonder vader. Het komt dus echt voor!" Om het driedaagse feest te doorgronden dompelden de acht jeugdige theatermakers zich onder in het Brabantse carnaval: "Het was er zo druk dat ik dacht: hier kun je best een kind verwekken zonder dat iemand het doorheeft. Sommige mannen zijn echt onherkenbaar: als een vrouw daar op valt is het later lastig te achterhalen wie hij echt was."


)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten