donderdag 13 maart 2014

concert: Daryll-Ann

Van de buitencategorie               


Een kleine veertig bands zorgen de komende maanden voor een passend eerbetoon aan Tivoli Oudegracht, dat deze zomer plaats gaat maken voor het nieuwe muziektheater TivoliVredenburg. Daryll-Ann is de zesde in de rij.

Het kan de rechtgeaarde muziekliefhebber niet zijn ontgaan dat de band bezig is met een reünietoer. In de jaren negentig werd Daryll-Ann door de muziekpers (de Nederlandse én de Britse) bijkans doodgeknuffeld. Vlak na het uitkomen van het album Don't Stop in 2004 stopte de formatie uit Ermelo er plotsklaps mee.

Voor de fans van het eerste uur is de hereniging van de vijf oorspronkelijke bandleden een mooie gelegenheid om te oordelen of de band nog even goed is als toen, voor muziekliefhebbers die Daryll-Ann om de een of andere reden nooit echt hebben opgemerkt (te jong, niet goed opgelet) dé uitgelezen mogelijkheid om te kijken of de band terecht wordt beschouwd als de beste Nederlandse formatie van de jaren negentig.

Eerdere optredens van de tour werden al met lof overladen en ook de uitverkochte show in Tivoli toont aan dat Daryll-Ann een band van de buitencategorie was/is. Vanaf de krachtige opener van de avond, 'A Proper Line' tot en met de tweede toegift, de Byrdscover 'Thoughts and Words' is het niveau van het optreden ongekend hoog. Tweeënhalf uur (!) en dertig songs later kan er slechts één conclusie luiden: laat de wederopstanding van Daryll-Ann zo lang mogelijk duren.

Het vijftal speelt begeesterd en met ijzersterk samenspel een doorsnede van hun repertoire, dat gekenmerkt wordt door kristalheldere Beatlesesque melodieën, fijne samenzang en verrassende wendingen. De band staat ook vanavond garant voor uitgebalanceerde en intelligente prachtpop waarbij Anne Soldaat met zijn vlammend gitaarwerk de boel regelmatig op scherp zet. Veel bands zijn hun hele leven op zoek naar het perfecte popliedje: ze kunnen bij Daryll-Ann in de leer, want die hebben er meerdere in hun portfolio.

Eerdere publicatie op KindaMuzik 

)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten