maandag 15 februari 2016

Flamenco voor kinderen in RASA


"Een mengeling van virtuoze gitaarmuziek, poëzie, betoverende flamencozang, dans, vurig voetenwerk en lichtvoetige komedie", zo luidt de aanlokkelijke annonce van het flamencosprookje 'Flamenkita'.

Komende zondag wordt het kindersprookje in RASA uitgevoerd door muziektheater Samba Salad, een theatergezelschap dat 'moeilijke' muziekgenres (zoals wereldmuziek) toegankelijk maakt voor kinderen. Actrice, zangeres en danseres Maya Link: "Wereldmuziek had altijd een wat stoffig imago, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Het dekt eigenlijk alle ladingen muziek die je maar kunt bedenken. Wij richten ons vooral op jazz, Afrikaanse muziek, Braziliaanse muziek, flamenco, en een beetje pop."

Op haar website profileert Samba Salad zich als "een innovatieve pionier op het gebied van de kindermuziek in Nederland". Link: "We nemen kinderen heel serieus. De teksten zijn aangepast aan hun belevingswereld, maar de muziek is net zo professioneel als voor volwassenen." Een combinatie van internationale kunstenaars uit de Nederlandse jeugdtheater- en flamencowereld staat hiervoor garant.

Veel emoties
Dat volwassenen de flamboyante flamenco omarmen is niet zo vreemd, maar wat maakt de muziek uit Andalusië aantrekkelijk voor kinderen? "Het is eigenlijk hele ingewikkelde muziek, waarvan je niet meteen zou denken dat die geschikt is voor kinderen. Maar de flamenco kent vele stijlen, en aan al die stijlen zit wel een emotie verbonden. In sprookjes zitten ook veel emoties, zoals jaloezie, wraak en verliefdheid. Zo brengen we iets heel ingewikkelds op een mooie manier naar kinderen."

Verbindende factor
Wat spreekt de actrice zelf zo aan in de flamencomuziek? "Met name de passie en de cultuur eromheen. Flamenco wordt van generatie op generatie doorgegeven en Spaanse kinderen uit Andalusië krijgen het met de paplepel binnen. Zo zitten al die complexe ritmes er al van jongs af aan in. Van de bakker tot de slager op de hoek, iedereen kan flamenco dansen." De Nederlander zou soms best wel wat 'flamenco-bloed' kunnen gebruiken, zegt Link: "De dans en die muziek zorgen in Spanje voor een verbindende factor tussen de mensen, dat mis ik hier soms wel een beetje ja."

Eerdere publicatie in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten