maandag 15 februari 2016

Er zit nog geen sleet op 


Drie jaar geleden vierde de band haar 25-jarig bestaan met The More I Laugh, The Hornier Due Gets-tour. En het album dat Hallo Venray vanavond in het Utrechtse dB's integraal ten gehore brengt, Vegetables and Fruit, is ook alweer tien jaar oud. Maar de Haagse rockband is verre van uitgeblust, zo bewijst hun zinderende live-show.

Henk Koorn en zijn twee kornuiten laten een flinke poos op zich wachten: de zoetjesaan (redelijk) vollopende zaal moet het zeker een minuut of tien doen met slechts de aanblik van een podium dat al lang gereed is en een aanhoudend gezoem. Plots komt Henk Koorn het podium opgestommeld die zonder aankondiging inzet met het ingetogen, naar The Velvet Underground neigende 'The Captain'. Op de achtergrond waren de begintonen van het openingsnummer van Vegetables and Fruit al vanaf tape te horen. De eeuwig jeugdige Koorn is gelukkig meteen bij de les en wat volgt is een geweldig optreden van een gedreven en dynamisch drietal.

Wat natuurlijk helpt op zo'n avond is dat Vegetables and Fruit een ijzersterk, gevarieerd album is, met een twaalftal songs die zich prima lenen voor een liveshow. Van het repetitieve 'Traveling', de lijzige ballad 'Holly', het mooi opgebouwde, donkere 'Orange', waarin Koorn flink tekeer gaat op gitaar, tot aan de rustige slotnummers: de band werkt nauwgezet, maar allesbehalve routineus, het ganse album uit 2005 af, met een prima balans tussen stevige rock, psychedelica en meer kalme liedjes. Fijn is ook de toegift met de oudjes 'Hot Pants' en 'Japanese Cars'. Jammer is het wel dat er (te) lang aanhoudende geluidsproblemen zijn met de basgitaar van Peter Konings. 

Maar los van de schoonheidsfoutjes: drummer Henk Jonkers vormt een perfecte rocktandem met zanger Henk Koorn. Regelmatig steelt Jonkers de show vanavond met zijn fabuleuze slagwerk. Voorman Koorn is geen virtuoos gitarist, maar zijn effectieve, kordate slaggitaar en de gierende solo's hebben nog niks aan kracht ingeboet. Ook zijn kenmerkende, nasale stem is met de jaren niet veel veranderd, wel is Koorn minder wiebelig gaan zingen. Zijn podiumpresentatie daarentegen is nog even droogkomisch als voorheen, soms op het knullige af. Als hij uit het publiek spontaan (zo lijkt het) een fles champagne krijgt aangereikt, lijkt hij zelf even amper te beseffen dat hij jarig is. Na enig gehannes met de kurk en glazen klinkt er een welgemeend "Happy Birthday" uit de zaal.

Een beetje schrijnend is het wel dat een relatief kleine zaal als dB's niet helemaal uitverkoopt voor toch een van de vaandeldragers van de Nederlandse alternatieve rock. En volkomen onterecht is het bovendien, want het optreden van Hallo Venray in dB's was groots.

Eerdere publicatie op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten