maandag 15 februari 2016

Spelen en leren in het Nijntje Museum


Afgelopen zaterdag vond de opening plaats van het kersverse en prachtig vormgegeven Nijntje Museum. De welbekende tekeningen van de bedenker zelf staan uiteraard centraal.

Het voormalige Dick Bruna-huis aan de Agnietenstraat is grondig verbouwd en heringericht met tien themaruimten, waar peuters en kleuters spelenderwijs de wereld van Nijntje kunnen ontdekken. "Al met al heeft de verbouwing slechts een half jaar geduurd, maar voor een kind van twee is dat een eeuwigheid", zegt de curator van het museum Yolanda van den Berg.

Uniek
Bij de opening waren ongeveer driehonderd bezoekers aanwezig. Van den Berg hoopt (en verwacht) dat het kindermuseum een groot succes gaat worden: "Nijntje is over de hele wereld natuurlijk erg populair. En er is weinig museumaanbod voor deze doelgroep. Het is ook uniek: zo'n museum op deze schaal voor kinderen. Op de sociale media heb ik al gelezen dat mensen er heel blij mee zijn." Het "stukgespeelde" Dick Bruna Huis was na acht jaar aan een verbouwing toe, maar er was nog een belangrijke reden om te renoveren: "Veel mensen vonden het huis van Nijntje het leukste van het Dick Bruna Huis. Maar in het gastenboek vroegen ze vaak: waar is Nijntje zelf?"

Confucius
Meteen na binnenkomst treft de bezoeker het huis van Nijntje. Verderop in het gerenoveerde gebouw is er onder andere ruimte voor een bos, een dierentuin en een museum. In een leerrijke omgeving kunnen de kinderen zelf op onderzoek gaan: "Samen met Nijntje ontdekken ze hun eigen wereld. Ze doen ervaringen op, zodat ze later, als ze in een vergelijkbare situatie komen, weten hoe ze moeten handelen. Uit herkenning kunnen kinderen ervaren. Confucius zei het al: "Als je het me vertelt vergeet ik het, als je me het laat zien onthoud ik het, maar als je het me laat doen begrijp ik het."

Imiteren
In het museum is er voor de peuters en kleuters ook de mogelijkheid om te koken, tuinieren, timmeren, en er is ("op de plek waar vroeger het krankzinnigengesticht zat") een heuse dokterskamer: "Kinderen kunnen doen wat ze het liefste doen: volwassenen imiteren." Ook mogen ze aan de slag met taalspelletjes, en is er ruimte om te knutselen en te tekenen. Een zaal staat in het teken van het verkeer: kleuters worden er op speelse wijze wegwijs gemaakt over treinen, verkeersborden en verkeerslichten. In een stilstaande kinderauto zien ze zichzelf op een schermpje rijden over de Oudegracht, "maar wel pas nadat ze de riem hebben vastgemaakt." 

De inmiddels 88-jarige Dick Bruna is nog niet in de gelegenheid geweest om het museum te bezichtigen. Van den Berg betwijfelt of de bedenker van Nijntje, die enkele jaren geleden stopte met tekenen, dat nog gaat doen: "Zijn kinderen en kleinkinderen zijn wel al op bezoek geweest, en die gaan hem ongetwijfeld enthousiaste verhalen vertellen." 

Eerdere publicatie in het Stadsblad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten