maandag 15 februari 2016

Parel van Utrecht in Lombok


Culturele activiteiten organiseren deed Molen de Ster al langer, maar sinds ruim een jaar profileert de molen zich steeds meer als poppodium. Om dat te illustreren speelt Tim Knol op 6 februari een akoestische set.


De kaartjes voor de singer-songwriter uit Hoorn waren al snel uitverkocht: het bewijs dat zowel (bekende) artiesten als het publiek het mooi gesitueerde poppodium steeds beter vinden. Programmacoördinator Iris Vos: "Mensen uit Utrecht beseffen meer en meer dat in de molen van alles te doen is. Onze Facebook-pagina wordt ook vaker gecheckt de laatste tijd voor het programma." De locatie van de (nog werkzame) houtzaagmolen -midden in een levendige woonwijk en aan de Leidsche Rijn - is natuurlijk ook bijzonder. En de toekomst ziet er nog zonniger uit: "In 2017 wordt de singel doorgetrokken, dan komen de mensen hier in bootjes langs!"

Geen metal
Het 18e eeuws industrieel erfgoed aan het Molenpark in Lombok ademt al langere tijd muziek: op nummer 10 huist een gitaar- en mandolinebouwer, en ook opnamestudio 'The Green Motel' heeft er een plek. Vos wil meer bekendheid voor de kunstenaars op het terrein: "Op Facebook gaan we portretten plaatsen van de mensen die hier actief zijn." Muzikanten die in de molen zelf optraden roemen de authentieke sfeer ("Het ruikt hier nog naar zaagsel!") en vergelijken het podium met een intieme zolderkamer. De programmering is gevarieerd: van bluegrass, jazz, singer-songwriter, Franse chansons tot tango. Een beperking is er wel: Vanwege mogelijke geluidsoverlast mag er alleen (semi-)akoestisch worden opgetreden: "Metal is geen optie, haha."

Multidisciplinair
In en rondom molen De Ster is niet alleen ruimte voor muziek, maar ook voor literatuur/poëzie (de Vorlesebühne ), film (de Brommerbios), le Bazarre, yoga en jeu de boules: "We zijn ons multidisciplinair aan het ontwikkelen." Maar de muziekprogrammering wordt steeds belangrijker, zegt Vos: "Alle zaterdagen tot eind juni zijn we al vol gepland." Behalve Tim Knol staat voor binnenkort ook o.a. de franse jazz van Pierre et les Optimistes, de Utrechtse singer-songwriter Erny Green en de folk van Tangarine op de rol. Vos heeft een missie:"Elk kwartaal wil ik iemand als Tim Knol boeken om deze parel van Utrecht nog meer aan de man te brengen."

Eerdere publicatie in het AD Utrechts Nieuwsblad.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten