donderdag 28 april 2016

"De muziek van DesiYUP verbindt oost en west"


Mahesvari Autar is de oprichtster en drijvende kracht achter DesiYUP, een muziekplatform dat Indiase wereldmuziekconcerten organiseert. De belangrijkste doelstelling van DesiYUP: mensen ervan overtuigen dat muziek een (ver)bindende kracht heeft.


Mahesvari Autar is Nederlandse, maar beschikt over Surinaamse en Indiase roots. In haar appartement in Rotterdam, met een mooi uitzicht over de Maas, vertelt ze over de start, filosofie en ambities van DesiYUP: "Voor mij zijn de beleving van de artiest en het publiek even belangrijk."

Waarom ben je begonnen met DesiYUP?
"Ik constateerde dat de interesse voor Indiase muziek in Nederland beperkt bleef tot het Bollywood-repertoire en de traditionele Surinaams-Hindoestaanse muziek (bhaitak). Voor Indiase cross-over muziek, met invloeden uit de jazz, rock en pop, was nauwelijks aandacht. Sinds 2012 ben ik bezig om dat muziekklimaat te veranderen."

"Ook wil ik ervoor zorgen dat Nederlands-Hindoestaanse artiesten met slechts Bollywoodmuziek op het repertoire hun comfortzone verlaten en zich bewust worden van de veranderingen die plaatsvinden in de Indiase muziekscene wereldwijd. Onze website en workshops dragen bij aan die mentaliteitsverandering. We hopen dat deze artiesten in de toekomst hun eigen, unieke muziek ontwikkelen en grote sterren worden in de booming Indiase wereldmuziekscene."

Wat doet DesiYUP nog meer?
"DesiYUP beschikt over een groot scala aan activiteiten om haar doelen te verwezenlijken. We organiseren in Nederland cross-over concerten die oost en west verbinden. Aangezien we Indiase wereldmuziek toegankelijk maken voor een breder publiek, krijgen onbekende artiesten in Nederland de aandacht van wereldmuziekliefhebbers. Ook creëert DesiYUP een vruchtbaar klimaat voor bedrijven die willen investeren in zaken doen tussen India en Nederland. Tenslotte trainen we lokale artiesten door middel van workshops en masterclasses, maken we videoclips en doen we interviews met bekende en minder bekende artiesten."

Waar vindt DesiYUP de artiesten voor haar concerten?
"We zijn erg actief op sociale media als Twitter, Facebook en YouTube. Ook hebben we veel contacten in landen als Engeland, Duitsland, Canada, de VS en India. Daarnaast bezoek ik regelmatig wereldmuziekconcerten in het buitenland om aankomende talenten en potentiële DesiYUP sterren te spotten."

Hoe verliep de start van DesiYUP?
"Het eerste concert van DesiYUP was erg succesvol. Uit een eigen fonds regelde ik een optreden van de Duitse multi-instumentalist Prem Joshua (en band) in het Isala Theater in Capelle a/d IJssel. De combinatie van traditionele Indiase instrumenten en westerse arrangementen trok veel publiek en effende bovendien het pad voor de internationale uitstraling die DesiYUP intussen heeft."

De presentatie van een artiest is erg belangrijk voor DesiYUP.
"Ja dat klopt. Bij DesiYup werken we alleen met artiesten die betekenisvolle muziek maken. Voor ons is het van belang dat bezoekers zich na een concert verrijkt, energiek, geïnspireerd en gemotiveerd voelen. We willen dat de mensen na afloop positief gestemd zijn en vreugdevol."

DesiYUP wil ook mensen met elkaar verbinden …
"Ja, een concert van DesiYUP is voor mensen een ideale gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Al voorafgaand aan een optreden kunnen bezoekers en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. En na een concert is er de mogelijkheid om te netwerken, artiesten te ontmoeten en op de foto te gaan met artiesten en andere beroemdheden."

Aan welke voorwaarden moeten artiesten voldoen?
"Niet alleen de muziek is belangrijk voor DesiYUP, maar ook het gedrag van de artiest, zijn of haar presentatie en sociale betrokkenheid. We werken alleen met artiesten die een positieve attitude hebben en die andere artiesten inspireren. Muziek is de sleutel om een positief gevoel te ontwikkelen. Alle artiesten die ik naar Nederland heb gehaald zijn intussen ambassadeurs geworden voor DesiYUP: ze maken ons platform bekend bij andere muzikanten. Dat is de reden dat artiesten ons direct benaderen, zonder tussenkomst van een manager. Voor ons is die manier van communiceren prettiger en er ontstaat zo eerder een goede band met de artiest!"

Waar vinden de concerten van DesiYUP plaats?
"Op dit moment organiseren we alleen optredens in de regio van Den Haag en Rotterdam, maar we zijn nog aan het groeien. Mijn uiteindelijke doel is om ook in het buitenland concerten te organiseren."

Je zet je met hart en ziel in voor DesiYUP. Wat is je belangrijkste motivatie?
"Ik hou erg van muziek, variërend van westerse klassieke muziek tot jazz, rock en pop. Maar een belangrijke, onzichtbare drijfveer achter al mijn activiteiten voor DesiYUP is mijn moeder, die devotionele liedjes (odes aan het Goddelijke) voor ons zong toen we jong waren. Ze heeft nooit muzieklessen gehad, maar houdt van zingen en schrijft nog steeds haar eigen liedjes. Helaas kon ze haar muzikale ambities niet verwezenlijken omdat ze niet de steun kreeg van haar familie om in het openbaar te zingen. Daarom wil ik mensen inspireren die de droom hebben om muziek te maken. Ook geef ik ze bij DesiYUP een platform. Mijn motto is: wees jezelf en durf je eigen muziekidentiteit te tonen!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten