donderdag 28 april 2016

Utrechters ontwerpen alternatieve stadskaart


"De Parel van Nederland" wordt Utrecht al genoemd. Dat de stad meer te bieden heeft dan de Dom, de Oudegracht en het nijntje museum hoopt een drietal jonge Utrechters aan te tonen middels een alternatieve stadsplattegrond.


Bezoekers en bewoners van Utrecht tips geven over plekken die anders onontdekt zouden blijven: dat is het achterliggende idee van Lisa Geijtenbeek en Lieke Veldhuis (van toeristenbureau SPOT), en Rob van Barneveld (illustrator bij 'Rood Gras'). Gedrieën vatten ze het plan op om een alternatieve stadsplattegrond voor Utrecht te ontwerpen: "We zagen op Facebook een vergelijkbaar initiatief in Amsterdam en het leek ons leuk om zoiets ook in Utrecht te doen. De stad kent tal van onbekende steegjes, leuke winkeltjes en gezellige kroegen. Het is jammer dat de toerist daar niet van op de hoogte is. We willen Utrecht letterlijk op de kaart zetten, maar dan wel zoals wij de stad ervaren."

Mooi verhaal
In de praktijk betekent dit dat het drietal, met behulp van lokale vormgevers en kunstenaars, een aantal stadsplattegronden samen gaat stellen met steeds een ander thema. De eerste editie zal gewijd zijn aan (te) onbekende koffiezaakjes in Utrecht, later volgen wellicht nog de winkels en kroegen: "Koffiezaken zijn momenteel enorm populair in Nederland en ook in Utrecht is het aantal geëxplodeerd de laatste tien jaar. Ze hebben allemaal een eigen karakter en de eigenaar kan vaak een mooi verhaal vertellen over het belang van de zaak. We richten ons wel op de sympathieke eenmanszaakjes." Als voorbeelden worden genoemd: 'Kopi Susu' in Lombok en 'De Ontdekking' in de binnenstad. De eerste alternatieve stadskaart van Utrecht zal zich uitstrekken van de Kanaalstraat tot de Oosterkade, en van het Wilhelminapark tot het Ledig Erf.

Zeefdruk
Maar eerst is het nog even afwachten of het benodigde geld bijeen wordt verzameld. Dat gebeurt via het tegenwoordig zeer populaire 'crowdfunding'. Momenteel is zo'n twaalf procent van de noodzakelijke 5000 euro binnen, met nog twintig dagen te gaan: "Om ons project te realiseren kunnen mensen geld doneren bij het crowdfund-platform 'Voor De Kunst.nl' . Afhankelijk van het ingelegde bedrag ontvang je een beloning, variërend van een kopje van 'Rood Gras' tot een zeefdruk van de plattegrond op groot formaat."

De koffiezaken bepalen in feite zelf, door hun eigen financiering via crowdfunding, in welke vorm ze op de kaart verschijnen: "Afhankelijk van hun betaalde bedrag krijgen ze een stippeltje op de kaart, een getekend gebouw of een uitgebreide omschrijving." De stadskaarten worden in gelimiteerde oplage gezeefdrukt op A0-formaat en als poster geprint met RISO op A3-formaat. Ook wordt er samengewerkt met hostels en wordt de plattegrond in kaartvorm verkocht. Daarnaast zal de plattegrond als gebruiksvoorwerp worden aangeboden, zodat mensen met de kaart door de stad op ontdekkingstocht kunnen gaan. Geen opmerkingen:

Een reactie posten