donderdag 28 april 2016

Poppodium Ekko viert feest


Dertig jaar geleden opende 'Kultuurcentrum EKKO' aan de Bemuurde Weerd haar deuren. Het jongerencentrum van toen heeft zich ontwikkeld tot een poppodium met aanzien: "Het is de kunst om een bepaald publiek net iets eerder naar EKKO te krijgen."


Het poppodium is het jubileumjaar fris van start gegaan met de lancering van een nieuw online platform, 'Uitgeverij EKKO'. Op de website staan o.a. interviews, fotoreportages en columns. En tal van leuke weetjes, zoals: de naam "EKKO" betekent niks, maar is gekozen omdat het lekker in het gehoor ligt. Opties die het bij de naamgeving, midden jaren '80, niet gered hebben: "Cowboy Henk" en "Ozewiezewoze". Ook interessant: de eerste band die optrad in EKKO was de Nederlandse waveformatie De Div, op 10 januari 1986 …

Vleermuishol
In de loop van de jaren breidde EKKO uit met een grote zaal, een eethuis, een theatergroep, een vrouwengroep, een filmhuis, een 'Politiek Kafee' en een doka. Midden jaren negentig kwam het cultuurpodium in de problemen vanwege teruglopende bezoekersaantallen, toenemende concurrentie en een (te) donker imago: EKKO staat dan bekend als 'vleermuishol'. Het laatste decennium richt EKKO zich vooral op (alternatieve) popmuziek en dance. Directeur Marlies Timmermans: "Bij ons zie je bands die op doorbreken staan, veelbelovende band die nog speelminuten moeten maken en ervaren bands die zich nog steeds vernieuwen, zoals The Ex en Jelle Paulusma."

Furore
Maar EKKO afficheert zich toch het liefst als 'doorbraakpodium'. Enkele bands die in de popzaal furore maakten alvorens de stap naar de grote zalen te maken, zijn: Franz Ferdinand, The Black Keys, Triggerfinger, Fink en vrij recent: Oscar and the Wolf. Timmermans: "Het is de kunst om een bepaald publiek net iets eerder naar EKKO te krijgen. Onze pop-programmeur Eduard Versteege werd in 2015 niet voor niks genomineerd als beste programmeur." Het zijn nog steeds met name vrijwilligers die EKKO draaiende houden: "We zijn een prima leeromgeving voor personeel en doen veel aan de ontwikkeling van onze medewerkers."

Educatie
Het 30-jarig jubileum is mooi, maar Timmermans kijkt ook vooruit: "EKKO gaat meer in de stad programmeren, op plekken die bij artiesten passen." Vergevorderde plannen zijn er ook voor een educatief project waarbij EKKO de jongeren meer bij popmuziek wil betrekken: "We gaan Utrechtse muzikanten vragen om aan jongeren uit te leggen waar hun inspiratie vandaan komt, waarom ze muzikant zijn geworden, etc. Alle facetten van kennismaken met muziek komt aan bod. Dat wordt heel interessant!"

TivoliVredenburg
De komst van TivoliVredenburg is niet nadelig geweest voor Ekko: "Ons profiel is helderder geworden: De kleine bandjes komen nu naar Ekko omdat de Spiegelzaal van Tivoli verdwenen is. We krijgen dus meer aanbod en de bezoekersaantallen stijgen. Dus wij zijn heel blij met de komst van TivoliVredenburg!"

Eerder verschenen in het Stadsblad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten