zaterdag 8 juni 2013

Het afscheid van Tivoli Oudegracht


In juni 2014 opent het nieuwe Muziekpaleis haar deuren. Het roemruchte Tivoli Oudegracht zal na dertig jaar verdwijnen. De programmeur van Tivoli, Johan Gijsen, laat zijn licht schijnen over de verhuizing.


Ooit huisden er een theater en een opvang voor weeskinderen. Krakersrellen begin jaren tachtig leidden uiteindelijk tot de vestiging van poppodium Tivoli in het monumentale pand aan de Oudegracht. Nog een jaar kan de muziekliefhebber er terecht voor zijn favoriete bandje. Gijsen betreurt het afscheid van de concertzaal: "Het is een van de mooiste podia ter wereld. Door het balkon en de intieme sfeer heeft de zaal iets unieks. Bij binnenkomt ruik je: dit is Tivoli!". Getracht wordt wel om de typische Tivoli-ambiance over te brengen naar de nieuwe concertzaal, zo benadrukt hij.

Het vertrek aan de Oudegracht stemt Gijsen niet alleen weemoedig: "Het Muziekpaleis is een prachtig project met nationale en internationale uitstraling. Tivoli Oudegracht voldoet niet meer aan de eisen van een moderne concertzaal." Hij legt uit: "Bands kunnen er hun tourbus niet kwijt en voor de roadies met apparatuur is er na afloop van een show maar één weg naar buiten: dwars door de menigte." Ook laten sommige acts de zaal links liggen vanwege de verouderde muziekinstallatie en het vroege tijdstip van sluiting. En er zijn nog een paar dingetjes: "Zomers kan het door het ontbreken van airco wel veertig graden worden in de zaal. En ik mis een stilteplek waar mensen even rustig kunnen praten."

Voor Tivoli De Helling op Rotsoord, waar minder bekende bands een kans krijgen, verandert er niks door de komst van de nieuwe concertzaal. Tot tevredenheid van Gijsen die nog vol is van een optreden in De Helling de avond ervoor: "Gisteren was er een geweldig concert van de Afrikaanse bluesmuzikant Bombino, een relatief onbekende muzikant die binnenkort wel eens in een uitverkochte grote zaal zou kunnen spelen. Ik denk dan ook dat het Muziekpaleis alleen kan functioneren als undergroundplekken zoals Ekko, De Helling, dB's en ACU blijven bestaan." Hij memoreert aan een concert van enige jaren geleden in Ekko van Franz Ferdinand, kort voor hun grote doorbraak: "Franz Ferdinand werd verliefd op Utrecht, kwam een paar later jaar terug en speelde toen een uitverkocht Tivoli Oudegracht plat. Zo zie je maar dat een grote zaal profijt kan hebben van een kleinere."

Stadsblad Utrecht, 5-6-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten