zondag 4 augustus 2013

cd: Rik van den Bosch & the Dandies

Spaanse folk van een rasmuzikant             


Sinds een paar jaar woont hij in Barcelona, de Amsterdamse troubadour Rik van den Bosch. De Spaanse invloeden op zijn nieuwe cd zijn evident. Samen met drie muziekvrienden uit Spanje genaamd The Dandies nam hij eerder een psychedelisch getinte ep op. Nu is er een volwaardig album van dit gezelschap, met een wonderlijke en doeltreffende combi van folk en Spaanse muziek.

Van den Bosch heeft een voorliefde voor oude country, blues en folk. Om muzikale inspiratie op te doen reisde hij ooit met fiets, tent en gitaar van New Orleans naar New York. Spaanse geluiden sijpelden ook al door op zijn eerdere werk. Niet zo vreemd dus dat de cd opent met uitbundige flamenco-folk in 'Veracruz'. Samen met het hobbelende, maar toch ook exotisch getinte, 'I Will Start and Count the Days' en de prachtballad 'Three Times a Lady' (eerder al te horen op Coffee, Cigarettes & Beer) is dat een sterk begin van de cd.

Van den Bosch beschikt over een nasale stem en sporadisch overschreeuwt hij zichzelf. Toch beklijven de liedjes op de cd vanwege zijn lyrische gitaarspel, een mooie wending in de melodielijn of een treffende tekstregel. En toch ook door zijn manier van zingen. Met name de drie ballads zijn wonderschoon, maar Van den Bosch kan ook prima uit de voeten met countryblues ('One Morning') en jazz ('Mermaids'). De cd eindigt in Spaanse sferen met het instrumentale 'Stagioni', met aan het eind fijne Calexico-pathos. Al met al een prima album van een rasmuzikant.



Eerdere publicatie op KindaMuzik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten