donderdag 12 maart 2015

Het doek valt definitief voor Camera


Na 105 jaar sluit op 31 maart de oudste, nog draaiende bioscoop van Nederland, Wolff Camera in Utrecht haar deuren. Onder (oud)medewerkers en bezoekers overheersen nostalgische gevoelens, maar er is ook realisme.

Een foto-expositie in de foyer biedt bezoekers de komende maand een mooi beeld van het roemrijke verleden van Bioscoop Wolff Camera. Zo werd er in 1927 de eerste geluidsfilm gedraaid en vormde de bios vijf jaar lang het decor voor de 'Cinemanifestatie', de voorloper van het Nederlands Filmfestival. Nationale en internationale filmsterren en regisseurs vonden in die periode de weg over de rode loper, zoals Monique van de Ven, Audrey Hepburn, Horst Tappert en Pier Paolo Pasolini.

Jeugd
Raymond van Os, theatermanager bij Wolff Camera, heeft gemengde gevoelens over de sluiting van Camera: "We vertrekken met pijn in het hart, maar er komt iets moois voor terug. Bezoekers van de grote, commerciƫle films vragen tegenwoordig om optimaal zitcomfort en een ultieme filmbeleving. Dat kunnen wij ze niet meer bieden." Vooral oudere bezoekers reageren emotioneel op de sluiting, zo zegt hij: "Voor hen komt het vaak als een schok: ze hebben hier hun jeugd doorgebracht en hun eerste film gezien. Soms nog met hun eerste vriendje of vriendinnetje."

Een moeder met twee kinderen loopt net binnen: "Die sfeervolle zaal en de locatie ga ik zeker missen. Ik kom hier al mijn hele leven, vaak met de kerst: eerst gaan we wat drinken en dan naar een kinderfilm." Een van haar kinderen reageert nuchter: "Och mam, er zijn wel meer bioscopen." 

"Dingen verdwijnen"
Bedrijfsleider Luuk Willems betreurt het vertrek van de oude bioscoop aan de Oudegracht: "Echt zonde dat we dichtgaan. Niet alleen omdat ik mijn baan kwijtraak, maar ook vanwege het kleinschalige karakter: als het rustig is, kun je hier net iets meer service geven." De locatie van de bioscoop, midden in het centrum van Utrecht, is natuurlijk een pluspunt en lokt veel 'spontane' bezoekers naar binnen.

Voormalig operateur Tom Kooijman ("Ik heb hier 35 jaar gewerkt, totdat het beroep in 2012 verdween.") vindt het jammer als bioscopen in de binnenstad verdwijnen: "Dat past toch veel beter bij Utrecht dan zo'n megacomplex op het Jaarbeursplein, ik moet nog zien of dat gaat werken." Over het vertrek van Camera zelf is hij niet zo bedroefd: "Het is een plek met veel herinneringen, maar zo gaat dat nu eenmaal in het leven. Dingen verdwijnen, dat moet je accepteren."

Eerder verschenen in het Stadsblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten