vrijdag 11 december 2015

Een museum verstopt in de kelder


In de kelder van vakschool Nimeto huist een fraai schildersmuseum, met onder andere een oude schilderwerkplaats en een omvangrijke bibliotheek. Archivaris en oud-docent Jan van Loon wil meer bekendheid voor het museum: "Het is een unieke collectie."

De verzameling van schildersmaterialen is in de loop der jaren ontstaan door schenkingen van oud-docenten en bedrijven. Naast een uitgebreide collectie van voorwerpen uit de schildershistorie is er een Archief-bibliotheek met zo'n drieduizend boekwerken, waarvan sommige eeuwen oud zijn. Van Loon: "Leerlingen mogen de boeken inzien, maar beslist niet meenemen."

Goudmijn
De voormalig docent 'Etaleren' wil het museum in de openbaarheid brengen: "Omdat het hier in de kelder toch wat verscholen ligt, weten veel mensen niet van het bestaan. Dat is jammer, zowel voor leerlingen als voor andere geĆÆnteresseerden." Met name voor studenten 'Restauratie en Decoratie' is het museum een goudmijn: "Als ze een oud kasteeltje gaan restaureren, vinden ze hier veel informatie. Maar ook architecten die een oud pand willen opknappen, kunnen in het archief hun hart ophalen."

Rijksmuseum
Enthousiast haalt Van Loon het ene na het andere (soms stokoude) boekwerk uit de kasten: "Hier zie je de plattegrond van het Rijksmuseum, gemaakt door de architect Pierre Cuypers. Daar zijn maar vier exemplaren van. En dit is een boek uit 1670 over het maken van verf, ook heel bijzonder." Verder is de krappe kamer volgestouwd met boeken over behang, kalligrafie, kunst, ornamenten en architectuur. Van Loon: "Dit is echt een unieke collectie!"

Oude werkplaats
In de aanpalende ruimte staat, hangt of ligt (in vitrines) een keur aan oude schildersgereedschappen, zoals kwasten, verfrollers, mengapparaten, verfblikken, glassnijders, krabbers, verfspuiters, schuurmachines en pigmentkastjes. Ook is er een originele schilderswerkplaats uit 1900 te vinden, afkomstig uit Zeist. Compleet met werktafel, olielamp, gaskachel, en de administratie van toen. Van Loon: "De werkplaats stond hier eerst in een leslokaal, maar viel toen nog niet zo op. Nu is hij prominent aanwezig in ons museum."

Eerder verschenen in het tijdschrift Leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten