maandag 28 december 2015

"Muziek slaat het hoofd over"

Het is een aardige klim naar Cloud Nine, in de nok van TivoliVredenburg, maar de inspanning wordt beloond: JW Roy en Leon Verdonschot zijn prima gastheren op een avond vol gloedvolle americana en inspirerende verhalen.

Onlangs verscheen van JW Roy 'Dry Goods & Groceries', een "roadtrip in muziek en verhalen". Een nieuwe cd en een mooi boekwerk ineen, gelardeerd met prachtige foto's. Liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, zoals Jan Donkers, John Schoorl, Mart Smeets, Johan Derksen, Bert van de Kamp en Verdonschot zelf doen er hun verhaal. De avond in TivoliVredenburg (geregisseerd door Frank Lammers) staat in het teken van dit boek.

De wisselwerking van muziek en verhalen werkt prima. JW Roy toont nog maar eens aan dat hij een van de beste americana-zangers van Nederland is met zijn soulvolle, wat hese stemgeluid. Ook zijn band is prima op dreef, met o.a. Mike Roelofs op toetsen en een hoofdrol voor gitarist Cok van Vuuren die er regelmatig een fijne solo uitperst. Het gezelschap speelt uiteraard het merendeel van de laatste cd, maar ook wat ouder werk, en doet dat uiterst bekwaam. Schrijver/journalist Leon Verdonschot is de verbindende schakel tussen de liedjes, met geïnspireerde verhalen over o.a. Ryan Adams, Townes van Zandt, Bruce Springsteen, en de getalenteerde jeugdvriend van JW Roy die momenteel handelt in Poolse uitlaten. Maar ook het roerige liefdesleven van JW Roy zelf blijft niet onbesproken.

Verstilde momenten zijn er als Verdonschot refereert aan de dood van de vrouw van voormalig wielrenner Peter Winnen (hij schreef de tekst voor JW Roys 'Life's a Fee') en als hij zijn eigen verhaal voor 'Dry Goods & Groceries' voordraagt: over John Hiatt die in een alcoholkliniek vertelt over zijn eigen gebruik en tot slot op een krakkemikkige, toevallig aanwezige gitaar 'Have a Little Faith' speelt voor de toehoorders. "Muziek slaat het hoofd over, maar gaat meteen het hart in", zoals Verdonschot het verhaal, en tegelijkertijd deze avond, treffend omschrijft. 

Het slotwoord is, zoals het hoort, voor JW Roy en band, die onversterkt een prachtuitvoering spelen van 'Gentle River'.

Eerder publicatie op KindaMuzik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten