dinsdag 13 december 2016

Het timbre van de zanger in kleur


Muzikant en podiumkunstenaar Herman van Veen exposeert t/m 21 december in KuuB zijn schilderskunst. De ras-Utrechter opende op een stormachtige zondagmiddag zelf de tentoonstelling.

In Frankrijk, Belgiƫ en Zuid-Afrika was zijn schilderswerk reeds te bezichtigen, maar in zijn eigen stad was het er nog niet van gekomen. "Dat vind ik geen enkel probleem hoor. Je moet gevraagd worden." Toen
kunstgalerie KuuB hem benaderde voor een expositie in Utrecht, stelde Van Veen zelf een overzicht samen van recente schilderijen, fotografieƫn en grafisch werk. De titel van de tentoonstelling verwijst naar zijn boek 'De Rooie Droath', waarin hij vertelt over zijn jeugd in de jaren vijftig, toen hij als krantenjongen voor het Utrechts Nieuwsblad zijn vaste route liep.

Het Utrecht van vandaag is niet te vergelijken met het Utrecht uit die jaren: "Het is fenomenaal wat er is bijgekomen en bij geplant. En fascinerend is het om te zien hoe iets verandert als er opeens een torenflat achter staat. Overigens verlang ik helemaal niet terug naar die tijd. Ik heb daar totaal geen melancholische gevoelens over." Zo'n veertien jaar geleden, na het overlijden van zijn ouders, besloot Van Veen voor het eerst het penceel ter hand te nemen. "Die ingeving ontstond toen ik, bij het openen van een kistje met persoonlijke eigendommen van mijn vader, voor het eerst aandachtig naar mijn eigen handen keek."

Een expositie in de binnenstad van Utrecht is bijzonder voor Van Veen. "Dit was vroeger een deftige, rijke buurt voor ons. Wij woonden in de Kievitdwarsstraat in een echte volkswijk. Het is mooi dat de tijd je hier naartoe brengt, met alles wat je nu bent en doet." Na de opening van zijn expositie geeft hij bezoekers tekst en uitleg bij zijn schilderijen. "Maar je moet niet alles uitleggen, want anders verandert het beeld dat iemand erbij heeft. Een vrouw vroeg net: waarom heet dit schilderij 'Brigitte Bardot'? Toen ik haar ik dat vertelde kreeg ze een beetje een rode kleur, haha."

Expressieve werken met felle kleuren voeren de boventoon in KuuB. Van Veens favoriete eigen werk is het schilderij getiteld "Koning Viool". "Dat is mijn enige niet abstracte schilderij. Het was een enorm gepriegel om dat voor elkaar te krijgen." Het werk heeft voor Van Veen een speciale betekenis omdat de viool een cruciale rol speelt in zijn leven: "Toen ik op mijn tiende dat instrument kreeg, had ik een peddel om mee te varen, waar ook naar toe. De viool is mijn horizon. " Ziet de kunstenaar overeenkomsten tussen muziek en de schilderkunst? "Een schilderij is een gestold resultaat, muziek is altijd stromend. Ik constateer wel dat ik nu in staat ben om mijn timbre als zanger en violist over te brengen in kleur."

Eerdere publicatie in het AD/UN. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten