dinsdag 13 december 2016

Nostalgie over oude muziekdoosjes


Vanaf 24 november is in Museum Speelklok te Utrecht de Utrechtse tentoonstelling Muziekdoosjes, vol herinneringen van Utrechters te zien. Muziekdoosjes van bekende en onbekende Utrechters worden er getoond.


Verhalen over verre oorden, oude vrienden, overleden geliefden, strenge ouders en memorabele feestdagen spelen een rol in de tentoonstelling. Maar ook toeval, hoop en geloof komen aan de orde. Er zijn onder andere muziekdoosjes van bekende Utrechters als burgemeester Jan van Zanen, Tineke Schouten, Hans Liberg, Sofie van den Enk en Henk Westbroek te zien, maar ook een aantal onbekende Utrechters staan hun kleinood tijdelijk af voor de expositie.

Herkenning
De tentoongestelde muziekdoosjes lopen uiteen van speelwerkjes voor boven de wieg, muziek makende tafeltjes, serieuze platenspeeldozen tot kleurrijke souvenirs. Door de dierbare verhalen die er aan vast zitten zijn het echte museumstukken geworden, die worden opgesteld in verschillende thema's, zoals roken en drinken, spelen en slapen, Kerstmis en all you need is love. Het museum laat ook muziekdozen uit de eigen collectie zien.

Volgens Ebelin Boswinkel van Museum Speelklok is het een bijzondere collectie geworden: "Je ziet speeldoosjes in alle vormen en maten. Alles staat kriskras door elkaar heen zodat je niet ziet welke speeldoosjes afkomstig zijn van de bekende Utrechters." Voor veel bezoekers zal de tentoonstelling een feest van herkenning zijn: "Ze zullen veel bekende speelklokken van vroeger zien. We willen met deze tentoonstelling dicht op de mensen staan en het gaat echt over Utrecht."

Rigoureus
In samenwerking met RTV Utrecht deed Museum Speelklok oproepjes aan mensen uit de provincie Utrecht om met hun muziekdoosje in het openbaar te treden. Veel mensen bleken er geen te hebben, maar tussen de ingezonden exemplaren zaten wel verrassende exemplaren: "Hans Liberg maakte vroeger van de platenspeeldoos van zijn oma de bekkens voor zijn drumstel. Dat vindt hij nu vrij schandalig: alle platen staan er door die rigoureuze actie schots en scheef in. Toch gebruikt hij de speeldoos bij zijn optredens, al moet hij er wel flink aan draaien nu."

Henk Westbroek leverde een lege Bolsfles in, vertelt Boswinkel: "Als je ermee schudt wordt de likeur goudkleurig en als je ermee schenkt speelt hij een Frans melodietje. Volgens Westbroek is de fles op miraculeuze wijze leeg geraakt. Hij verdenkt zijn dochter."

Maar ook onbekende Utrechters hebben hun verhaal bij een speeldoosje: "Een man luisterde als baby vaak naar de melodie van een opwindradio. Dezelfde melodie hoort hij nu -volwassen intussen- als ringtone wanneer hij zijn ouders belt."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten