vrijdag 16 december 2016

"Ik geef de schrijfster de plaats die ze verdient."


Op 26 december is het precies vijftig jaar geleden dat de Utrechtse schrijfster Ina Boudier-Bakker overleed. In het Mirliton Theater vindt op 18 december een herdenkingsprogramma plaats over de schrijfster.

Ina Boudier-Bakker (1875-1966) verwierf vooral bekendheid met de romans Armoede en De Klop op de Deur. Beide werken werden in de jaren 70 en 80 vertaald naar de televisie. Over het aantal lezers had Ina Boudier-Bakker geen klagen, de literaire critici waren minder positief. Die betitelden haar boeken als 'damesromans'. Volgens Ina Boudier-Bakkerkenner Gé Vaartjes wordt de schrijfster de laatste jaren wel meer gewaardeerd: "In 2000 en 2001 waren er herdrukken van De Straat en Finale, die resulteerden in zeer positieve recensies. Hetzelfde geldt voor de heruitgave van haar roman Armoede. Deze nieuwe uitgaven hebben haar bovendien veel nieuwe lezers opgeleverd."

Kretologie
De vaak niet malse kritiek op de romans van Ina Boudier-Bakker is volgens Vaartjes onterecht. Vermaard criticus Menno ter Braak kwalificeerde (in de jaren dertig van de vorige eeuw) haar werk spottend als "de gemoedelijke huiskamer van de psychologische roman." Tijdens de herdenking in het Mirliton Theater wil Vaartjes die negatieve geluiden ontkrachten: "Ik ga een genuanceerd beeld geven van de waardering voor haar werk, met een correctie van de kretologie die decennialang door iedereen klakkeloos van elkaar wordt overgenomen. De schrijfster krijgt van mij een plaats die ze verdient." Ook werpt Vaartjes op 18 december een nieuw licht op de Utrechte schrijfster: "Ik vertel ook over haar depressieve kant, vooral op hoge leeftijd, en de betekenis hiervan voor haar boeken."

'Het menselijk tekort'
Ina Boudier-Bakker woonde lange tijd in Utrecht. Tussen 1905 en 1913 was de Utrechtse schrijfster woonachtig aan de Tolsteegsingel, van 1923 tot 1927 had ze een woning aan de Nieuwegracht en van 1928 tot aan haar dood huisde ze aan de Oudegracht. Hoewel Vaartjes erkent dat veel van haar romans nu enigszins gedateerd overkomen, wil hij de literaire kwaliteiten van Ina Boudier-Bakker benadrukken: "Wat mij vooral aanspreekt is haar talent om menselijke relaties, en de onvolkomenheid daarvan ('het menselijk tekort'), treffend weer te geven. Ook haar visie op het verleden als bepalende kracht voor het heden vind ik interessant."

In het Mirliton Theater presenteert Vaartjes ook een nieuwe uitgave van een aantal verhalen van Ina Boudier-Bakker, in de samengestelde bundel Ontmoeting. Zijn verhaal wordt begeleid door een beeldpresentatie van grafisch ontwerper Pim Oxener, gebaseerd op grotendeels onbekend fotomateriaal.

Eerder verschenen in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten