dinsdag 10 januari 2023

 

Top 10 van 2022 (in redelijk willekeurige volgorde)


1. Bill Callahan - Ytilaer


De man die eerder al prachtige albums maakte onder de naam Smog, is solo ook alweer toe aan zijn achtste cd. En ook nu zijn de liedjes van Bill Callahan weer donker van toon en worden ze gezongen met die mooie sonore basstem. Akoestische gitaar, piano en hier en daar een koortje zorgen voor een fijne omlijsting. En die vreemde albumtitel? Bill Callahan houdt er van om woorden achterstevoren te schrijven. Ytilaer draait om het idee dat dromen realiteit zijn. 


 



 2. Spoon – Lucifer on the Sofa


Een jaar of vijftien geleden was ik danig onder de indruk van het frisse, eigenzinnige indie-geluid van Spoon. Eerlijk gezegd was ik de Texaanse band alweer enige tijd vergeten totdat ik het nieuwe album Lucifer on the Sofa hoorde. En wat blijkt: de formatie uit Austin staat op haar tiende album nog steeds garant voor lekker onvoorspelbare, springerige gitaarrock met een arty touch. 



3. John Fullbright - The Liar

            Met zijn derde album in tien jaar is de Amerikaanse singer-songwriter John Fullbright niet heel productief. De man uit Okemah, Oklahoma met de gruizige, vroegoude stem is altijd nog maar 34 jaar, dus er zullen er vast nog wel een aantal volgen. Net als op de voorganger Songs staat op dit album weer goed doortimmerde countryrock afgewisseld met prachtig doorleefde ballads.


 



 4. Taj Mahal &  Ry Cooder – Get on Board


Zestig jaar nadat deze twee muzikale giganten voor het eerst samen muziek maakten, komen ze nu met een remake van het gelijknamige album uit 1952 van blueslegendes Sonny Terry en Brownie McGhee. Bluesveteraan Taj Mahal is verantwoordelijk voor zang, harmonica, gitaar en piano, muzikaal omnivoor Ry Cooder voor zang, gitaar, slide, banjo en mandoline. Zoon Joachim Cooder speelt op bas en drum. Een mooi rootsalbum waar het spelplezier vanaf spat.

 


 
 5. Big Thief – Dragon New Warm Mountain, I Believe in You


Een album dat in bijna alle jaarlijstjes hoog is geëindigd. En terecht. Big Thief klinkt traditioneel en ook niet. Psychedelische folk en melodieuze indie gaan hand in hand bij deze band uit Brooklyn. Big Thief heeft ook iets ongrijpbaars. Met als contante de sensitieve stem van Adrianne Lenker. Met dit album van maar liefst anderhalf uur wilde Big Thief de uiterste grenzen en mogelijkheden van de band verkennen. En dat is gelukt. 

 


 
 6. Micah P. Hinson – I Lie To You


Geen alledaagse levensloop voor deze zanger uit Memphis. Hij zwierf ooit zonder cent op zak, en met een serieus drugsprobleem over straat. In 2011 raakte hij zwaargewond bij een auto-ongeluk zodat hij lange tijd slechts kon zingen en geen instrumenten bespelen. Dat het repertoire van Micah P. Hinson niet al te vrolijk is, zal niet verbazen. Donkere humor heeft hij gelukkig eveneens. Enige pathos is hem niet vreemd, maar Micah P. Hinson is ook in staat om hartverscheurend mooie liedjes te schrijven. 

 


 
 7. The Smile – A Light for Attracting Attention

 
Dat dit album nogal neigt naar het (betere) werk Radiohead is niet zo gek, met Thom Yorke en Jonny Greenwood in de gelederen. Samen met jazzdrummer Tom Skinner hebben de twee een intrigerend album gemaakt dat gejaagd, complex en melodieus tegelijk klinkt. Laat dat maar aan Radiohead, eh The Smile over.

 


 
 8. Andrew Bird – Inside Problems


Behalve acteur, zanger en multi-instrumentalist is Andrew Bird ook beroepsfluiter. Op elk nieuw album staat wel weer een mooi gefloten melodie. Al jaren maakt Andrew Bird eigenzinnige albums (dit is zijn zeventiende!) op het raakvlak van folk, swing en indie. Zijn ingetogen  en met melancholieke stem gezongen liedjes zitten altijd bijzonder knap in elkaar. 

 


 
 9. Wet Leg - Wet Leg


Het ontstaan van deze band is vermeldenswaardig: op het hoogste punt van een reuzenrad besloten Rhian Teasdale en Hester Chambers samen een bandje te beginnen, zodat ze in de toekomst gratis naar festivals zouden kunnen. De aanstekelijke, geestige, en soms best pikante meidenpunk reikte inmiddels al tot het Festival Isle of Wight, dus dat is een goede beslissing geweest. Dit liedje was een grote hit in coronatijd.

 


 
10. Cat Power- Covers

 
Covers is het derde album met bewerkingen van al bestaande liedjes van Cat Power. Bij Cat Power krijgen covers een volkomen eigen signatuur. Met haar kenmerkende hese stemgeluid en een stemmige begeleiding gaat ze op dit album aan de haal met liedjes van o.a. Nick Cave, The Pogues, Billy Holiday en Jackson Browne. En dat doet ze weer bijzonder smaakvol en elegant.

 



Mooie albums uit Nederland en België (in willekeurige volgorde)


1. Tim Knol – Lightyears Better


Voelt zich stukken beter nu. 


            

             


           2. The Analogues Sidesshow – Introducing The Analogues Sidesshow

            Iets minder Beatles dan voorheen.


 


 

3. Arno Adams – De Léon’s Farm Sessies

(Noord-) Limburgs trots.


 


 

4. Hallo Venray – Coffee and cake

Weten van geen ophouden, en gelukkig maar.


 



 5. Flip Kowlier - September

 In het West-Vlaams klinkt het ook mooi.


 


 

6. Personal Trainer – Big Love Blanket

Nieuwe Amsterdamse band houdt je fit. 


 


 

7. Lucky Fonz III - Hemellichamen


De schoonheid van droefenis.


 


 

8. Arno - Opex


Postuum, helaas ...


 


 

9. Elephant – Big Thing


Allesbehalve een olifant in een porseleinkast.


 


 

10. Meskerem Mees - Caesar


Ontwapenend van grote klasse.


 


 

11. Fleur - Bouquet Champêtre


Zet de (Franse) bloemetjes buiten.


 


 

12. VanWyck – The Epic Tale of the Stranded Man


Americana uit Amsterdam.

           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten